Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Lidé na Liberecku podporují větrné elektrárny

Archiv

Se stavbou nových větrných elektráren souhlasí 47 procent veřejného mínění v kraji. Proti je pouze 25 procent.


Průzkum, který provedla agentura TNS Factum, respondentům nabídl argumenty proti i pro větrné elektrárny – zásah do krajinného rázu na jedné straně a nižší znečištění i spotřebu uhlí na straně druhé – a dotazoval se jich na postoj k takovým projektům.


Hnutí DUHA stavbu větrných elektráren podporuje, protože pomohou snížit rekordně vysoký český příspěvek k exhalacím, které způsobují globální změny podnebí – ovšem ne bezhlavě a za každou cenu. Podmínkou musí být respektování ekologických zákonů a souhlas obce, stejně jako u každé velké stavby.


Díky novým technologiím nejsou moderní větrné elektrárny hlučné. Les vzdálený 200 metrů vydává při větru o rychlosti 6–7 metrů za sekundu stejný hluk jako stejně daleko umístěná větrná turbína. Zkušenosti ze zahraničí také ukázaly, že obavy obyvatel v okolních obcích se rozplynuly krátce po zahájení provozu elektráren. Ve Skotsku se hluku obávalo 12 % místních občanů – ale po zahájení provozu si už stěžují pouhá dvě procenta.


Přitom vedle snížení znečištění větrné elektrárny představují zajímavý zdroj příjmů pro venkovské obce a příležitost pro český strojírenský průmysl. Využití čistých obnovitelných zdrojů u nás ale kulhá daleko za Německem nebo jinými evropskými státy. Hnutí DUHA prosazuje nový zákon o podpoře čisté energie, který by podnikatelům v tomto oboru garantoval ekonomickou jistotu.


Petr Holub, vedoucí programu Energie v Hnutí DUHA, řekl: "Pokud mají možnost srovnat hlavní důvody pro i proti, lidé stavbu větrných elektráren velkou většinou podporují. Zastánci větrných elektráren s převahou přečíslují odpůrce. Potvrdilo se, že veřejné mínění považuje snižování exhalací a podporu moderních čistých technologií za důležité. Samozřejmě je ale nelze stavět naprosto bezhlavě a za každou cenu. Obyvatelé obcí v sousedství zahraničních větrných farem ovšem potvrzují, že jejich obavy z poškození krajiny, hluku nebo odlivu turistů se po zahájení provozu většinou rozplynuly."


Kompletní průzkum veřejného mínění lze stáhnout na www.hnutiduha.cz/publikace/infolisty/pdf/pruzkum_ve.pdf


Poznámky: Celostátní průzkum provedla agentura TNS Factum mezi 1021 dospělými v lednu 2004 pro Hnutí DUHA. Respondenti odpovídali na otázku: "V současné době plánují obce a firmy na různých místech republiky stavby větrných elektráren. Odpůrci namítají, že větrné elektrárny jsou negativním zásahem do krajinného rázu. Zastánci říkají, že využitím větrné energie se sníží znečištění z uhelných elektráren, ničení krajiny povrchovými doly a zmenší se produkce radioaktivních odpadů. Souhlasíte Vy se stavbou větrných elektráren?"