Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Liberecký kraj zastavil miliardový projekt centra vzdělanosti

Archiv

ČSSD, která zvítězila v podzimních krajských volbách, od začátku deklarovala, že megalomanský projekt není její prioritou. Zastupitelé dnes rozhodli, že kraj od záměru odstoupí a uložili radnímu pro ekonomiku Zdeňku Bursovi (ČSSD) ukončit všechny smluvní vztahy.


Kvůli projektu, který měl sloužit i celoživotnímu vzdělávání, koupil předloni kraj od Liberce za 63 milionů korun osmihektarový areál libereckého výstaviště. Na jeho místě chtěl vybudovat školní areál se sportovišti, kam se měli přestěhovat studenti liberecké střední zdravotnické školy a stavební průmyslovky, které dnes působí v nevyhovujících budovách v centru města. V sousedství už sídlí Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a také obchodní akademie, jimž měl areál také sloužit.


Výstaviště, pro které nyní nemá kraj využití, se vrátí městu. Kraj za něj zatím ve dvou splátkách zaplatil jen zhruba devět milionů korun. "Tyto peníze v rámci vypořádání vrátíme," řekl dnes ČTK liberecký primátor Jiří Kittner. Město podle něj zatím nerozhodlo, jak s prostorem naloží. "Dokážu si ale představit, že bychom část pozemku využili k rozšíření plaveckého bazénu, potřebujeme pětadvacetimetrový bazén pro školní výcvik," řekl.


Většinu nevyhovujících budov výstaviště by podle primátora mělo město zbourat. "Osobně bych chtěl nechat vstupní část s přilehlým pavilonem I a budovou restaurace," popsal své představy Kittner. V budoucnu by tam podle něj mohlo vzniknout třeba muzeum liberecké tramvajové trati, kde by byl prostot i pro historické tramvaje místního Bovera clubu. Areál navíc leží v blízkosti Severočeského muzea a také starých městských lázní. Do těch by se podle Kittnera mohla přestěhovat liberecká Oblastní galerie, jejíž budova není v dobrém stavu a nevyhovuje ani kapacitně.