Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecký kraj zaregistroval 18 kandidátních listin

Archiv

Voliči budou mít omezenější výběr, protože tehdy usilovalo o jejich hlasy 18 politických stran, dvě hnutí a jedna koalice. "Na kandidátkách je 231 jmen, ale jedna kandidátka Nezávislých demokratů krátce po zaregistrování odstoupila. Na hlasovacím lístku se sice objeví její jméno, ale voliči dostanou instrukce, aby jí nedávali hlas," vysvětlila Kroupová.


Podle tiskového odboru kraje je jen deset kandidátních listin úplných, tedy se 17 kandidáty. Na dvou je 16 jmen a ostatní subjekty mají jen osm a méně kandidátů. V Libereckém kraji bude kandidovat 15 politických stran, dvě hnutí a jedna koalice. Je to 4 VIZE, Balbínova poetická strana, ČSSD, Koalice pro Českou republiku, KSČM, Koruna česká, KDU-ČSL, Národní strana, hnutí Nezávislí, Nezávislí demokraté, ODS, hnutí Právo a spravedlnost, Pravý blok, SNK Evropští demokraté, Strana Rovnost Šancí, Strana zdravého rozumu, Strana zelených a US-DEU.


ODS vede v Libereckém kraji k volbám poslanec Tomáš Hasil, ČSSD vsadila na někdejšího odborového předáka Cyrila Zapletala, Zelení na jindřichovického starostu Petra Pávka, komunisté na právníka Josefa Vondrušku a lídrem KDU-ČSL je prezident hospodářské komory Jaromír Drábek.


Před čtyřmi lety se ucházelo o přízeň voličů na Liberecku 18 politických stran, dvě hnutí a jedna koalice. Plných kandidátek se 17 jmény bylo 14, celkem kandidovalo 293 lidí. Zvítězila tehdy ODS, která o 0,35 procenta hlasů porazila ČSSD. Získala 27,4 procenta hlasů, zatímco pro ČSSD hlasovalo 27,05 voličů. Liberecký kraj byl s Prahou jediný, kde si ODS připsala vítězství.


V Libereckém kraji by podle průzkumu agentury STEM zvítězila ve volbách do sněmovny ODS, které by dalo hlas 26 procent lidí. Na druhé pozici by se umístili sociální demokraté, které podporuje 15 procent oslovených, a třetí místo by s 12 procenty hlasů obsadila KSČM. Zelení mají podporu 12 procent lidí a lidovci 3,4 procenta.