Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Liberecký kraj zaplatil za čtvrt roku za pacienty pět mil. Kč

Archiv

Je to podstatně méně než se původně předpokládalo, možnosti nechat za sebe platit kraj využívá zhruba polovina pacientů, řekl dnes novinářům krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Na poplatky má kraj v rezervě 32 milionů korun, pokud zůstanou platby na současné úrovni, vyčerpá necelých 20 milionů korun.


Kraj hradí poplatky za pacienty nemocnic v Liberci a České Lípě a jejich lékáren a za pacienty Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově na Českolipsku. Od konce dubna mají na úhradu poplatku nárok také pacienti, kteří si léky kupují v nemocniční lékárně ve Frýdlantu, i ta totiž patří krajské nemocnici v Liberci. Liberecké nemocnici, která je největším krajským zdravotnickým zařízení, vyplatil kraj na poplatcích 3,15 milionu korun, do České Lípy šlo téměř 1,245 milionu a 522.000 zaplatil kraj za klienty cvikovské léčebny. "Tam této možnosti využívá většina pacientů," dodal Novák.


Liberecký kraj začal poplatky za pacienty ve svých zdravotnických zařízeních hradit od 1. února. Lidé jen podepíší doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že ho za ně uhradí kraj. Podpisem pacient zároveň souhlasí se zpracováním osobních údajů. Úhradu poplatků, kterou prosadila ČSSD po loňských vítězných krajských volbách, od začátku kritizují opoziční Starostové pro Liberecký kraj a ODS. Podle nich je nespravedlivá a diskriminační vůči velké části obyvatel kraje. Na Jablonecku a Semilsku totiž krajská zdravotnická zařízení nejsou a lidé tam poplatky hradit musí. VZP ale zatím tento způsob nenapadla.