Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj v prvním čtvrtletí: čtyři vraždy

Archiv

Dohromady se odehrálo 4386 trestných činů a podle statistiky stoupla zločinnost v kraji oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku téměř o deset procent. Letošní a loňský rok ale nelze porovnávat, změnila se totiž metodika pro vykazování trestné činnosti. ČTK to dnes řekl ředitel severočeské policie Jiří Vorálek.


"Například pět vloupání provedených jedním pachatelem jsme dříve uváděli ve statistikách jako jeden trestný čin. Nyní jde o pět trestných činů," dodal Vorálek. Na rozdíl od dřívější praxe letos policisté evidují jako trestný čin i pouhé oznámení z oblasti hospodářské kriminality, i když se nakonec ukáže, že zákon porušený nebyl.


"Bezpečnostní situace v Libereckém kraji se určitě nezhoršila tak dramaticky, jak vyplývá ze statistiky. Je přibližně stejná jako loni," prohlásil Vorálek.


Čísla o letošní zločinnosti vypadají bez Vorálkova vysvětlení ve srovnání s prvními třemi měsíci roku 2007 znepokojivě. Pachatelé se v Libereckém kraji dopustili čtyř vražd místo tří, 58 loupeží místo 42, 107 ublížení na zdraví místo 103. Odcizili 478 aut místo 391, vykradli jich 295 místo 287. Počet násilných trestných činů stoupl z 287 na 347. Ubylo pouze znásilnění - z loňských 13 na letošních sedm.


Policistům v Libereckém kraji se v letošním prvním čtvrtletí podařilo objasnit méně trestných činů než loni. Loni měli úspěšnost 53 procent, letos zhruba 45 procent. Ze čtyř vražd objasnili kriminalisté tři, loni ze tří vražd všechny. Letos policisté dopadli pachatele 50 procent loupeží, loni pachatele 54 procent loupeží. Méně se jim dařilo také při odhalování pachatelů násilné trestné činnosti - jejich úspěšnost se snížila ze 78 na 62 procent.


Lepších výsledků policisté naopak dosáhli při pátrání po pachatelích ukradených aut - objasněnost stoupla z loňských necelých deseti procent na letošních bezmála 17 procent. Auta se více kradla i kvůli otevření hranice s Polskem a Německem. Přes zrušené hraniční přechody se zlodějům ujíždělo především do Polska mnohem snadněji než loni, kdy se tam dělaly kontroly.


V Libereckém kraji chybí ve službě více než 200 policistů. Desítky míst zůstávají stále neobsazených po vlně odchodů od policie v uplynulých letech a mnoho nově přijatých příslušníků stále studuje policejní školu. "V poslední době však již v severních Čechách nastupuje do služby více policistů, než z ní odchází," konstatoval Vorálek.