Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj uvolnil 32 mil. Kč na poplatky v jeho nemocnicích

Archiv

Úhradu poplatků schválila krajská rada už v lednu, zatím na ni ale neměla k dispozici prostředky. Podle návrhu by měla 19 milionů získat liberecká nemocnice, 11 milionů českolipská a dva miliony léčebna ve Cvikově.


Opoziční Starostové pro Liberecký kraj se dnes pokusili rozhodnutí zvrátit, protože stejně jako zastupitelé ODS považují úhradu poplatků za nespravedlivou a diskriminační vůči velké části obyvatel kraje. Na Jablonecku a Semilsku totiž krajská zdravotnická zařízení nejsou a lidé tam poplatky hradit musí. "Kraji chybí kolem 60 milionů pro sociální oblast, bylo by určitě na místě, použít rezervu pro tuto oblast, kde by opravdu šly pro potřebné," řekl Jiří Drda z hnutí starostů. Návrh ale nezískal dostatečnou podporu.


Rozhodnutí kraje hradit poplatky ve zdravotnictví dnes kritizovala i jablonecká senátorka Soňa Paukrtová. Ve svém vystoupení upozornila krajské zastupitele, že úhrada poplatků je obcházením zákona. "Jak můžeme chtít po občanech, aby zákony dodržovali, když orgány, jako je Liberecký kraj, hledají všemožné cesty, jak je obejít," řekla ve svém vystoupení Paukrtová.


Pacienti v Libereckém kraji nehradí poplatky od 1. února. Lidé jen podepíší doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že ho za ně uhradí kraj. Podpisem pacient zároveň souhlasí se zpracováním osobních údajů. Podle informací z nemocnic využívá tuto možnost zhruba polovina pacientů, v lékárnách je to ale až 80 procent klientů. Zatímco v nemocnicích se změna zatím příliš neprojevila, před krajskými lékárnami se tvoří fronty.