Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj rozšířil seznam hospodářsky slabých oblastí

Archiv

Dosud tuto šanci neměly, protože nebyly součástí žádného ze šesti celků, které kraj vymezil jako hospodářsky slabé oblasti v rámci svého programu rozvoje v roce 2004. Novinářům to dnes řekl náměstek Libereckého hejtmana Radim Zika.


Nově kraj vymezil sedm oblastí, které se potýkají zejména s vysokou nezaměstnaností a malou ekonomickou aktivitou. Často tamní rozvoj komplikuje i nedostatečná infrastruktura. Oblast Frýdlantska, Západního Českolipska, Jižního Jilemnicka, Mimoňska, Podještědí, Semilska a Podluží tak nyní mají šanci získat přednostně podporu z krajského grantového programu. Mimo tyto oblasti zůstalo ještě devět obcí - Benecko, Horní Branná, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Jablonec nad Jizerou, Libštát, Mníšek, Nový Bor a Příšovice. I ty jsou součástí seznamu a podpora je tak pro ně dostupnější. Podle Ziky mají navíc obce zařazené do hospodářsky slabých oblastí možnost čerpat i dotace z evropských fondů.


Liberecký kraj přispívá prostřednictvím svého grantového fondu podnikatelům a obcím v hospodářsky slabých oblastech od roku 2005. V minulosti už podpořil 36 projektů, na které rozdělil 4,8 milionu korun. Kraj tak přispěl na modernizaci několika firem a vznik nových pracovních míst, podpořil pět projektů z oblasti cestovního ruchu a také na přípravu projektových dokumentací na akce, které v příštích letech přispějí k rozvoji oblastí, jež se potýkají s nedostatkem pracovních příležitostí.


Letos přispěje fond na devět projektů, mezi které rozdělí 1,4 milionu korun. Na to, aby uspokojil všechny žádosti, by ale potřeboval více než čtyřnásobek. "V letošním roce se totiž sešlo 42 projektů, jež žádaly přes šest milionů korun," řekl mluvčí úřadu Jiří Langer. Výbor hospodářského a regionálního rozvoje schválil podporu pro čtyři podnikatelské subjekty a pět projektů, které předložily obce a neziskové organizace.