Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj rozdělí do hospodářky slabých oblastí 2,5 mil. Kč

Archiv

Kraj přispívá prostřednictvím grantů podnikatelům a obcím v hospodářsky slabých oblastech od roku 2005. V minulosti už podpořil 45 projektů, na které rozdělil přes pět milionů korun.


Naposledy rozděloval fond příspěvky letos na jaře, kdy mezi devět projektů rozdělil 1,4 milionu korun. Na to, aby uspokojil všechny žádosti, by ale potřeboval více než čtyřnásobek. "V letošním roce se totiž sešlo 42 projektů, jež žádaly přes šest milionů korun," řekl mluvčí úřadu Jiří Langer. Zastupitelé schválili podporu pro čtyři podnikatelské subjekty a pět projektů, které předložily obce a neziskové organizace. Žádosti do dalšího kola mohou zájemci předkládat od 29. srpna do 21. září. Jeden projekt může získat maximální podporu 250.000 korun.


Šanci dosáhnout na dotace mají ve druhé polovině letošního roku další obce, které v minulosti nebyly zahrnuty mezi hospodářsky slabé oblasti kraje. "Zastupitelé v červnu schválili nové vymezení těchto oblastí," vysvětlil Zika. Na dotace tak dosáhne dalších 13 obcí, které dosud v seznamu zahrnuty nebyly. Nebyly totiž součástí žádného ze šesti celků, které kraj vymezil jako hospodářsky slabé oblasti v rámci svého programu rozvoje v roce 2004.


Kraj nově vymezil sedm oblastí, které se potýkají zejména s vysokou nezaměstnaností a malou ekonomickou aktivitou. Často tamní rozvoj komplikuje i nedostatečná infrastruktura. Oblasti Frýdlantsko, západní Českolipsko, jižní Jilemnicko, Mimoňsko, Podještědí, Semilsko a Podluží tak nyní mají šanci získat přednostně podporu z krajského grantového programu. Mimo tyto oblasti zůstalo ještě devět obcí - Benecko, Horní Branná, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Jablonec nad Jizerou, Libštát, Mníšek, Nový Bor a Příšovice. "I ony jsou ale na seznamu, a podpora je tak pro ně dostupnější," dodal Zika.