Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Liberecký kraj podpoří mezinárodní sympozium sklářů v Novém Boru

Archiv

Až dosud ho organizovala společnost Crystalex - protože je ale v konkurzu, tradici převzalo město. Místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman řekl, že rozpočet sympozia přesahuje milion korun.


Kraj podpoří sympozium částkou 150.000 korun a město dá 750.000 korun. Na přípravě setkání se bude podílet ještě několik místních sklářských firem a sklářská škola. "Byla bych ráda, kdyby se podařilo najít ještě další peníze," dodala náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Lidie Vajnerová (SOS). Kraj věří, že sympozium podpoří a rozhýbe krachující odvětví.


Letošní jubilejní desátý ročník se uskuteční koncem června. Stane se stěžejní akcí Sklářských dnů a zúčastní se ho asi 35 výtvarníků z celého světa. Mezi nimi nestor českých sklářských výtvarníků René Roubíček a Bořek Šípek, z USA přijede Rob Stern, z Nizozemska Bernard Heesen a z Číny Guan Donghai.


"Na žádné jiné akci se nepotká tolik výtvarníků a sklářských řemeslníků," poznamenal Valdman. Radnice se ujala pořadatelství také proto, aby připomněla, že sklářství není jen Crystalex. Ve městě a okolí dobře funguje asi 70 jiných menších sklářských firem a ateliérů.


Skláři budou pracovat ve firmách Ajeto, Egermann, TGK Skalice, Slávia a ve sklářské škole. Tam se uskuteční i přednášky umělců, kunsthistoriků a galeristů. Jedna bude o ekonomických problémech ruční i strojní výroby užitkového skla v podmínkách krize.


Díla, která na sympoziu vzniknou, budou vystavena. Sbírka prací z minulých let je ojedinělou dokumentací moderní sklářské tvorby. Tvoří ji asi 450 uměleckých děl a město hledá varianty, jak zajistit, aby se expozice nerozdělila a nerozprodala. Na její odkoupení však nemá peníze.