Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecký kraj nebude mít příští rok na opravy památek

Archiv

Vedoucí oddělení památkové péče Krajského úřadu v Liberci Jan Randáček dnes  řekl, že obnova památek se tím zpomalí a prodraží. Pravděpodobně se podle něj také znehodnotí již vynaložené prostředky.


"U většiny památek se provedly jen dílčí opravy a jejich renovace měla pokračovat i v příštích letech. Kdy se nyní dokončí, není jasné," uvedl.


Již letos totiž žádalo kraj o přípěvek na opravy památkově chráněných budov 130 žadatelů, uspokojena ale mohla být jen polovina z nich. Podle vedoucí odboru kultury Evy Hamplové krátil kraj rozpočty všech odborů, protože počítá s menšími daňovými výnosy. Navíc jeho prioritami pro příští období jsou silnice.


"Památky jsou oblast, které se úspory dotknou nejcitelněji," podotkla Hamplová.


Kraj podle ní nebude v příštím roce podporovat doprovodné akce ke Dnům evropského dědictví, škrty musí udělat i ve vydávání propagačních materiálů a zrušit i záměr rozmístit na silnice první třídy informační tabule, které by turisty k památkám nasměrovaly.


"Zabývat se budeme zřejmě jen těmi nejpalčivějšími problémy," dodal Randáček.


V letošním roce přispěl kraj na opravu 65 historických staveb. Z 9,7 milionu směřovalo 40 procent prostředků na opravu církevních památek, zhruba třetinu peněz získaly obce a 18 procent soukromí vlastníci památkově chráněných staveb. Zhruba polovina z těchto oprav není dokončena.


Nejvyšší podporu kraje obdržely Kittlův dům v Pěnčíně na Jablonecku, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem a Františkánský klášter v Zákupech na Českolipsku.