Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj může na vzdělání svých obyvatel rozdat 730 mil. Kč

Archiv

Mají pomoci zvýšit kapacity školských zařízení, zajistit rovné příležitosti v přístupu ke vzdělání a také zvyšit kvalifikace školských pracovníků. Zapojení Libereckého kraje do operačního programu dnes schválili krajští zastupitelé.


Peníze bude kraj rozdělovat prostřednictvím grantů. Pro úřad to však bude znamenat přijmout další zaměstnance. Podle krajského radního pro rozvoj Víta Příkaského bude třeba posílit odbor hospodářského a regionálního rozvoje o osm lidí a také odbor školství bude muset kvůli zpracování náročné agendy zaměstnat další čtyři pracovníky.


Liberecký kraj ale nechce čerpat z evropských fondů jen peníze na zlepšení vzdělanosti, zlepšit chce i podmínky ve svých školských zařízeních. V Liberci by mělo například vzniknout Centrum vzdělanosti. Výstavba školského areálu, do kterého by se měly přestěhovat tři střední školy, přijde ale podle odhadů na 1,2 miliardy korun. Kraj už kvůli tomu odkoupil od města Liberce za 63 milionů korun areál výstaviště. "Bez evropských dotací ho ale nebudeme schopni uskutečnit," řekl ekonomický náměstek hejtmana Karel Dolejší.


Mnohem větší šanci na realizaci i bez evropské podpory má zřejmě projekt, který má snížit energetickou náročnost některých školských budov. Kraj chce zateplit 15 školských objektů. Náklady projektu se odhadují na 200 milionů korun. Projekt by měl přispět ke zlepšení komfortu ve školách a zlepšit i jejich celkový stav. "Slibujeme si od něj především velké úspory nákladů na provoz," řekl náměstek hejtmana pro ekologii Radim Zika.


Liberecký kraj letos optimalizoval síť svých středních škol a učilišť. Přes protesty některých zařízení, zanikla k 1. červenci čtvrtina ze 48 školských subjektů. Původně byl přitom jejich počet ještě vyšší - uvažovalo se o zániku 15 škol. Hlavním důvodem slučování škol byl úbytek žáků a vysoké náklady na provoz často zastaralých budov. Kraj očekává do pěti let úbytek studentů o třetinu. Zatímco dnes jich je zhruba 22.500, v roce 2011 jich podle statistických údajů má být jen 16.000. Současná kapacita středních škol a učilišť je ale dvojnásobná. Nevyužité kapacity by však měly sloužit právě celoživotnímu vzdělávání podporovanému z evropských fondů.