Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Liberecký kraj hledá nového ředitele pro českolipskou nemocnici

Archiv

Předpokládá, že do čela nemocnice by se měl nový ředitel postavit nejpozději od 1. listopadu. Od června vede nemocnici ekonomický ředitel Jaroslav Kratochvíl, kterého krajští radní pověřili řízením poté, co v květnu bývalý ředitel Marcel Zhorný na svůj post rezignoval.


Českolipská nemocnice je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje. Funkci valné hromady v ní vykonává krajská rada. Ta v úterý na svém zasedání projednala mimo jiné loňské hospodaření zdravotnického zařízení. "Hospodaření skončilo ziskem 273.000 korun, pětinu jsme odvedli do rezervního fondu, zbytek se použije k úhradě ztrát z minulosti," řekl Bursa, který je současně předsedou dozorčí rady. Nemocnice podle něj dluží zhruba 40 milionů korun.


Přestože jednou z priorit Libereckého kraje před volbami byla transformace krajských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace, zatím to podle Bursy není na pořadu dne. Ještě na začátku roku hejtman Stanislav Eichler řekl, že by českolipská nemocnice měla už od 1. července fungovat jako nezisková. Podle Bursy se ale rada transformací zařízení vůbec nezabývala a do konce letošního roku ke změně statutu nemocnice zřejmě nedojde. "Uvidíme až jak se letos bude vyvíjet hospodaření nemocnice, zatím jsme spokojeni," dodal Bursa.


Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení s 430 akutními lůžky a 120 lůžky následné péče slouží pro spádovou oblast, ve které žije téměř 110.000 obyvatel. Využívají ji nejen pacienti z Českolipska, ale v některých odbornostech slouží i pro oblast Varnsdorfu a Rumburku. V nemocnici pracuje 870 zaměstnanců, přibližně 100 z nich jsou lékaři. Od července 2007 je nemocnice akciovou společností.