Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj dá milion Kč na likvidaci sinic v Máchově jezeře

Archiv

Další milion přidá z vlastního rozpočtu město Doksy. Podle Luďka Téry ze společnosti Regio Máchova Kraje přijde každoročně očista jezera včetně rozborů vody až na 3,5 milionu korun. Současně s vyřizováním povolení proto hledá způsob, jak celou akci zlevnit.


Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí kraje. Ročně je využívá na 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. V minulosti byly ale letní sezony pro podnikatele špatné, protože kvůli vysokému obsahu toxických sinic museli hygienici zakázat koupání. Od roku 2005 se proto na jezeře provádí vždy na jaře chemické ošetření roztokem solí hliníku, které sinice zlikvidují, ale pro ostatní složky ekosystému i pro lidské zdraví jsou neškodné.


Podle Téry se opakovaná aplikace chemikálie projevila větší čistotou a průhledností vody. Umožnilo to růst vodních rostlin, které v zakalené vodě neměly dost světla. Vodní rostliny navíc samy kvalitu vody dál zlepšují. Přesto společnost Regio Máchova kraje spolu s obcí nechtějí aplikaci chemikálie letos vypustit, protože by to mohlo ohrozit letní sezonu. "Měla by se uskutečnit ve třetím červnovém týdnu," dodal Téra.


I přes úspěšnost zásahu nejsou podle náměstka libereckého hejtmana Radima Ziky chemikálie pro jezero definitivním řešením a není možné je aplikovat donekonečna. "Myslím, že je nejvyšší čas připravit projekt vyčištění jezera, protože teď je největší šance na něj získat prostředky z evropských fondů," řekl dnes Zika. Podle Téry se na projektu intenzivně pracuje. Záměr počítá hlavně s odtěžením silných vrstev usazeného bahna, náklady se ale odhadují na 200 až 300 milionů korun.