Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj chystá výstavbu školského areálu za 1,25 mld. Kč

Archiv

Zároveň by měl objekt sloužit celoživotnímu vzdělávání, řekl dnes novinářům náměstek libereckého hejtmana pro školství Petr Doležal (ODS).


Opozici a starostům menších měst se záměr nelíbí, obávají se centralizace vzdělávání a hlavně toho, že projekt odčerpá příliš mnoho prostředků z regionálního operačního programu.


Podle Doležala jsou ale obavy zbytečné. "V programu bude pro oblast Severovýchod k dispozici 18 miliard korun a my z něj chceme získat jen 572 milionů na výstavbu školské budovy," řekl. Na další objekty, jako je nový domov mládeže se sportovní halou nebo parkovací dům chce kraj použít vlastní prostředky, státní dotace, podílet by se měli i soukromí investoři. Kraj už má na záměr stavební povolení, původně se totiž předpokládalo, že práce začnou v závěru roku 2007. Kvůli zpoždění čerpání evropských fondů na období 2007 až 2013 ale nabral projekt zhruba dvouleté zpoždění.


Pokud kraj s žádostí o dotace uspěje, mohla by stavba začít v roce 2010, teprve pak budou následovat další objekty. Bez dotací ale nebude zřejmě kraj schopen tak náročný projekt realizovat. Celý záměr navíc mohou zhatit podzimní krajské volby. Pokud by zvítězila opozice, je pravděpodobné, že by projekt zastavila. "V podobě, v jaké nám ho zatím kraj prezentoval, ho určitě nejsme ochotni podpořit," řekl dnes ČTK starosta Hrádku nad Nisou a lídr hnutí Starostové za Liberecký kraj Martin Půta.


Kvůli výstavbě školského areálu koupil už loni kraj od Liberce za 63 milionů korun osmihektarový areál libereckého výstaviště. V sousedství už sídlí Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a také obchodní akademie, kterým budou sportoviště nebo nové dílny v areálu sloužit. Obě budovy by navíc měly projít rekonstrukcí, náklady se odhadují na dalších 460 milionů korun.


Ředitelka zdravotnické školy Božena Bubeníková dnes ČTK řekla, že by stěhování do nového uvítala. "Sídlíme v 200 let staré budově, která patří městu, což komplikuje opravy a její údržbu," řekla Bubeníková. Objekt podle ní jen obtížně splňuje hygienické normy a neodpovídá ani nárokům na moderní výuku.


Ředitel stavební průmyslovky Jan Lajer nemá na stěhování jednoznačný názor. "Vím, že půjdou do lepšího, ale jsme tu přes padesát let a máme k těm historickým objektům, které v rámci výuky sami budujeme a opravujeme, vztah," řekl. Navíc má obavy z koncentrace příliš velkého počtu teenagerů na jednom místě, obává se anonymity davu, která s sebou může nést šikanu, drogy a další kriminalitu.