Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj chystá rušení oborů i středních škol

Archiv

Vedoucí krajského odboru školství Robert Gamba dnes ČTK řekl, že úřad tím reaguje na demografický vývoj. Zatímco dnes je na středních školách 22.500 studentů, za šest let jich tam bude studovat jen 16.000, uvedl.


Krajský úřad v Liberci má připravenu optimalizaci sítě škol. Chce z ní vyřadit školy a učiliště, o které je menší zájem nebo jejich absolventi hledají hůře uplatnění na trhu práce. "V rozhodování hrál roli i technický stav školních budov," podotkl Gamba. Roční úbytek ve vyšších školních ročnících v kraji představuje asi 1500 žáků.


Změny začne kraj uplatňovat od září 2007. Jejich soubor má Gamba již připraven, zhruba do dvou týdnů ho chce předložit zastupitelům. Vedle snížení počtu čeká školy také restrukturalizace, která vyhoví požadavku ministerstva školství rozšířit možnosti pro všeobecné vzdělávaní. V Libereckém kraji je totiž nyní nejnižší počet gymnázií na počet obyvatel - jen 13. Rozvoj se bude týkat i lyceí. Prvním krokem bylo otevření Waldorfského lycea v Semilech.


Omezení by se nemělo dotknout ani sklářských škol, která chce kraj využít k celoživotnímu vzdělávání, a vzhledem k tomu, že sklářství považuje za strategický obor regionu, počítá s tím, že by školy mohly využívat zájemci z celé Evropské unie. Podle statistiků patří Liberecký kraj k regionům s nejnižší vzdělanostní strukturou. Pouze základní vzdělání, případně nedokončené základní vzdělání, má více než pětina obyvatel, střední vzdělání bez maturity 41 procent obyvatel, maturitu má 30 procent populace a vysokoškolský diplom jen 6,4 procenta lidí, zatímco celostátní průměr dosahuje téměř deseti procent.


Nyní je v kraji 19 středních učilišť, 13 gymnázií a 41 středních odborných škol.