Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj chce zlepšit kvalitu cyklotras

Archiv

Na území Libereckého kraje je poměrně hustá cyklistická síť, kterou tvoří zhruba 130 značených cyklotras v délce téměř 2200 kilometrů. Z 99 procent vedou po nynějších komunikacích od polních cest a místních komunikací až po místní souběhy se silnicemi I. až III. tříd. Kvůli bezpečnosti cyklistů je stále větší snaha oddělit cyklistické trasy od běžné motorové dopravy, zatím se to ale nedaří a nepočítá se s tím ani u návrhu nových silničních tahů.


Liberecký kraj nechal loni zpracovat Koncepci rozvoje sítě cyklistické dopravy v Libereckém kraji včetně technického a ekonomického zhodnocení problémů a stanovení priorit. Studie ukázala, že kolem 20 milionů korun potřebuje kraj na odstranění rizikových míst, jako jsou přejezdy a křižování se silnicemi, a zhruba stejná částka je třeba na odstranění rizikových úseků cyklotras. Celá síť by měla být doplněna o nové trasy, což předpokládá další investice ve výši 250 milionů až 280 milionů korun.


V současné době se v kraji připravuje šest velkých projektů, na nichž pracuje kraj společně s obcemi. K největším patří cyklostezka Varhany, která podle odhadů přijde na 70 milionů korun a obce chtějí náročný projekt financovat s pomocí evropských fondů. Podobné financování předpokládají i další projekty, jako je Cyklotrasa Jizera, která bude stát kolem 100 milionů korun. Další velká navrhovaná cyklostezka se jmenuje Na kole za prací a v úseku Poniklá - Studenec spojí obce na Jilemnicku. Cyklostezka Ploučnice se v plánech vine podél stejnojmenné řeky a prochází územím Libereckého kraje a Ústeckého kraje.


Podle libereckého hejtmana Petra Skokana bude ale financování rozvoje cyklotras z evropských fondů problematické. V Regionálním operačním programu zůstaly cyklostezky na okraji zájmu a jsou zařazeny do části společné s produkty infrastruktury veřejné dopravy. Nedá se tedy očekávat, že se na ně najde dostatek prostředků. "Například na Moravě vznikla ale po povodních hustá síť tras díky podpoře státu a podobně rozvoj cyklostezek podporuje sousední Sasko. Jejich zkušeností chceme využít," poznamenal Skokan. Liberecký kraj chce podle něj iniciovat vytvoření národního programu, který by rozvoj cyklotras na území Česka podporoval.