Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj chce přitvrdit v boji proti alkoholu na silnicích

Archiv

Zatímco v loňském roce se podobných kontrol uskutečnilo sedm, letos by jich mělo být nejméně deset. Kontroly by se měly provádět zhruba jednou do měsíce, řekl dnes krajský koordinátor bezpečnosti silničního provozu Jan Polák.


"Při sedmi loňských víkendech bez tolerance přistihli policisté v Libereckém kraji 23 řidičů pod vlivem alkoholu," řekl Polák. Hlídky zkontrolovaly celkem 956 vozidel. Nejhůře dopadly kontroly na Liberecku a Českolipsku. Na Semilsku měl v sobě alkohol pouze jediný ze 165 zastavených motoristů. Na Jablonecku policisté prověřili 50 řidičů a všichni jeli střízliví.


Víkendy bez tolerance začal kraj organizovat poté, co se v roce 2007 výrazně zvýšil počet nehod zaviněných opilými řidiči. Loni se ale situace zlepšila. Podle policejních statistik sehrál loni alkohol svou roli u 413 nehod, když o rok dříve jich bylo 463. Alkohol tak loni figuroval zhruba v každé sedmnácté nehodě. "O život přišlo loni při silničních nehodách 39 lidí a ve čtyřech případech v sobě měli řidiči alkohol," dodal Polák.


Krajský úřad pro kontrolované řidiče připravil tiskoviny s informacemi o rizicích a vlivu alkoholu na řízení, informační tabulky s dobami odbourávání alkoholu z krve a také orientační alkotest.