Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj by na poplatky potřeboval přes 30 mil.Kč

Archiv

Nemocnici s poliklinikou v České Lípě zaplatili do konce září pacienti 8,11 milionu korun, za celý rok to bude podle odhadů 10,5 milionu korun. ČTK to dnes řekli mluvčí obou krajských nemocnic.


Úhrada poplatků v krajských nemocnicích je jednou z priorit ČSSD, která vyhrála krajské volby v Libereckém kraji a získala třetinu mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. O koalici vyjednává strana s hnutím Starostové pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost, s nimiž má dohromady 25 křesel. Právě otázka poplatků, je ale bodem, na němž se zatím strany neshodly.


Antimonopolní úřad dnes navíc upozornil, že pokud by kraje platily poplatky jen ve svých nemocnicích, mohly by se vystavit riziku veřejné podpory, a to musí schválit Evropská komise. Kraje by proto měly raději proplácet zpět poplatky ve všech zdravotnických zařízeních, což by ovšem z krajských rozpočtů odčerpalo několikanásobně více peněz. Budoucí hejtman za ČSSD v Libereckém kraji Stanislav Eichler dnes ČTK řekl, že pokud by byl záměr v rozporu se zákonem, bude třeba ho přehodnotit. David Rath podle něj dostal za úkol zpracovat manuál toho systému pro všechny kraje.


Liberecký kraj hospodaří ročně s rozpočtem kolem 6,5 miliardy korun a pravidelně končí s přebytkem, loňský dosáhl rekordních 154 milionů korun. Těch 30 milionů korun může v tomto srovnání vypadat jako pakatel, není tomu tak. Tyto peníze představují například náklady na rekonstrukci jedné střední školy nebo roční dotaci na provoz krajské vědecké knihovny. "Za 30 milionů bychom mohli zrekonstruovat přes deset kilometrů silnice nebo opravit dva mosty v havarijním stavu," řekl ČTK Jan Douděra z Krajské správy silnic Libereckého kraje.


Zastupitelé také nemají možnost nakládat podle svého uvážení s celým více než šestimiliardovým rozpočtem. Zhruba dvě třetiny příjmů totiž tvoří dotace pro školství a sociální oblast, které krajským rozpočtem jen protékají. Předběžný rozpočet na rok 2009 počítá s vlastními příjmy kolem 2,5 miliardy korun. Většinu prostředků spotřebuje ale kraj na mandatorní výdaje včetně závazků, které v posledních letech přijal. "Zastupitelé budou moci rozhodnout o rozdělení asi 400 milionů," řekl ČTK končící náměstek pro ekonomiku Karel Dolejší (ČSSD).


Mandatorní výdaje zahrnují prostředky na provoz krajských organizací a také dotace pro autobusovou a železniční dopravu. Všechny provozní dotace jsou na příští rok zhruba o tři procenta vyšší než letos. Dopravci ale od kraje žádají kvůli drahé naftě zvýšení dotace na zajištění veřejné dopravy o další tři procenta. "To už ale budou muset rozhodnout noví zastupitelé, zda tyto peníze na zajištění veřejné dopravy v kraji přidají, záležet bude na jejich prioritách," dodal Dolejší, který nebude členem nového vedení. Z 18. místa krajské kandidátky ČSSD pár dní před volbami odstoupil.