Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj bude platit poplatky ve dvou nemocnicích a léčebně

Archiv

Obyvatelé na Jablonecku a na Semilsku mají ale smůlu, protože zřizovatelem tamních nemocnic není Liberecký kraj, ale města. Ta ale, jak zjistila , na úhradu poplatků ve svých napjatých rozpočtech peníze nemají.


Už od neděle lidé v krajských zařízeních vůbec poplatky hradit nemusejí. "Podepíší jen doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že regulační poplatek za ně uhradí kraj," řekl už dříve hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Podpisem smlouvy pacient rovněž souhlasí se zpracováním osobních údajů a také bere na vědomí, že uhrazením poplatku z krajských peněz mu vzniká majetkový prospěch, a pokud tyto úhrady přesáhnou do konce roku 3000 korun je povinen podat daňové přiznání a peníze zdanit. Příjem navíc může mít vliv na výši sociálních dávek.


V krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě se připravují na zvýšený nápor klientů především v lékárnách. V Liberci kvůli administrativě spojené s podepisováním smluv dokonce přijali dvě nové pracovnice a upravili bývalou vrátnici proti lékárně, kde budou lidé smlouvy podepisovat. Teprve s podepsaným dokumentem mohou jít naproti do lékárny vyzvednout léky. Podobně to bude fungovat v českolipské nemocnici. Informace o poplatcích najdou lidé v nemocnicích a už nyní také na internetových stránkách www.nemlib.cz a www.nemcl.cz.


"Pro ambulance a lůžková oddělení přinese nový systém zjednodušení, nebudeme se muset starat o hotové peníze a odbourá to naše starosti s neplatiči, kterých byla asi čtyři procenta," řekl ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný. Náklady, které musela nemocnice vynaložit na dva nové zaměstnance a také na vybavení jejich pracoviště, se podle něho díky zvýšení prodeje v lékárně vrátí. Podle zkušeností ze Středočeského kraje očekává, že by obrat lékárny mohl vzrůst až dvojnásobně. Bude to však zřejmě spojeno s velkými frontami a nervozitou.


Příliv nových klientů očekává od zrušení poplatků ředitel dětské léčebny ve Cvikově Rudolf Focke. Zavedením regulačních poplatků přišlo loni zařízení zhruba o 30 procent klientů a na tržbách ho to připravilo o osm milionů korun. Třeba pro matku se dvěma dětmi představovalo zaplatit za šestitýdenní pobyt navíc 7500 korun na regulačních poplatcích. Nyní je uhradí kraj. "Zrušením poplatků se hlavně srovnají podmínky, některé ústavy totiž byly nadace a za své pacienty hradily poplatky už loni, a přetáhly nám tak sociálně slabé pacienty," řekl Focke.


Zrušení poplatků jen v krajských zařízeních kritizují starostové měst na Jablonecku a Semilsku, kde žádné krajské zařízení není. Nelíbí se to ani opozičním krajským zastupitelům z ODS a hnutí Starostové pro Liberecký kraj, podle nichž je diskriminační a postihne nejvíce sociálně slabé v okrajových částech kraje. O svou budoucnost se bojí i lékárníci, už v tomto týdnu totiž zaznamenali výrazný pokles zákazníků. "Recepty platí 14 dní, je možné, že lidé skutečně čekají, až začne kraj hradit od února poplatky, a v pondělí zamíří do nemocniční lékárny," řekl majitel jedné z největších lékáren v centru Liberce.