Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký hejtman usiluje o změnu zákona o dani z příjmu

Archiv

Zakazuje totiž odepisovat majetek, který organizace získaly darem, a díky osvobození nezdanily. Výrazně by to ohrozilo další rozvoj těchto organizací, řekl dnes Skokan.


Podle něj o peníze mohou přijít například krajské nemocnice v Liberci a České Lípě nebo Severočeská vodárenská společnost (SVS), v níž je Skokan předsedou představenstva. Nemocnice získaly v minulosti podle Skokana od kraje i dalších dárců přístroje v hodnotě desítek milionů korun. "Severočeské vodárenské ale města a obce v minulosti darovaly majetek za stovky milionů korun," zdůraznil hejtman.


Zákon podle něho tuto problematiku nijak neřešil, nově ale od letošního roku nedovoluje odpisy z takového majetku uznat jako náklad, a snížit tak daňový základ. Pro organizace by to znamenalo zaplatit v dalších letech na daních miliony navíc, s těmito prostředky přitom počítají ve svých dlouhodobých plánech, jako s jedním ze zdrojů financování modernizace a dalšího rozvoje.


Hejtman kritizuje především zpětnou účinnost zákona, tedy to, že se vztahuje na majetek získaný před jeho platností. Právě to chce změnit. "Iniciuji jednání na ministerstvu financí, ve vládě i s poslanci, a chci dosáhnout zrušení retrospektivy tohoto zákona," řekl hejtman. Chce, aby se zákon nevztahoval na majetek získaný před 1. lednem 2008. Naopak chce dosáhnout toho, aby účinnost byla posunuta o dva roky, aby se vodárenské, zdravotnické a další společnosti měly možnost na zákon připravit a přestaly tento systém využívat.