Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecko krajský soud mít nebude

Archiv

Vedle Libereckého kraje na soud ztratilo nárok také Karlovarsko, Pardubicko, Vysočina, Olomoucko a Zlínsko. V současné době tedy vyšší soudy má osm ze čtrnácti krajů.


Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan je rozhodnutím vlády rozhozen. I přesto, že měl určité pochybnosti, protože návrh je v přímém rozporu s předlohou zákona, která byla vládou schválena na konci června, doufal, že jej vláda podpoří. Dodává také, že novela je v rozporu s ústavou. Chystá totiž plán, podle kterého by mělo vedle dosavadních čtrnácti krajů vzniknout dalších osm oblastí, které by měly být pokryty policií a soudy. Právě o možné existenci oblastí není v ústavě zmínka, protože stát se člení na obce a kraje. Podle Skokana má tento krok oslabit moc krajů a udržet ji v centru. Jedinou možností je prý zmobilizovat poslance a vládní návrh ve sněmovně zablokovat.


„O pomoc požádám i své kolegy v ostatních krajích. Současný stav je pro veřejnost nepřehledný a neudržitelný. O právech a povinnostech jednoho kraje rozhodují různé krajské soudy,“ uvedl Skokan.