Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecké domácnosti zaplatí příští rok stovky korun navíc

Archiv

Jednou z mála služeb, které nezdraží, je cestování autobusy po regionu. Kraj už čtvrtý rok drží ceny meziměstské dopravy, a ani zvýšení DPH ani zdražení pohonných hmot do nich v příštím roce nepromítne. Chceme tak podpořit veřejnou dopravu a odlehčit přetíženým silnicím, řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. Ztráty kraj dopravcům uhradí.


V Liberci a Jablonci nad Nisou musejí ale obyvatelé počítat s tím, že se jim jízda městským autobusem či tramvají do práce nebo školy od Nového roku prodraží. V Liberci se radnice rozhodla zrušit dvacetiminutovou jízdenku. Cestující tak bude moci cestovat až 40 minut, jenže za 16 korun, zatímco dosud stála základní jízdenka desetikorunu. Předplatné zdraží zhruba o čtvrtinu. V Jablonci bude cestování v průměru o desetinu dražší. Jednotlivá jízdenka ale zdraží o pětinu z deseti na 12 korun. Naopak v České Lípě zatím se zdražením nepočítají, podle starostky Hany Moudré se to ale může během roku změnit.


Víc zaplatí také obyvatelé bytů s regulovaným nájemným. Většina měst využila maximálního možného zdražení, a tak například v Liberci či České Lípě zaplatí nájemníci o 300 až 500 korun víc než letos. Přesto bude stále nájemné výrazně nižší než v nově stavěných bytech. V Liberci byty zdraží až od února a v České Lípě dokonce až v březnu. V Jablonci se dokonce nájemné zatím vůbec zdražovat nebude, tamní radnice se totiž rozhodla změnit správu svých 1600 bytů. Od Nového roku je místo pěti firem převezme jediná. Je ale možné, že i tam se nájemné během příštího roku zvýší.


Zdražení o pět až 14 procent čeká v příštím roce také domácnosti napojené na centrální vytápění. Nejvýrazněji vzroste cena tepla v České Lípě, tamní teplárenská společnost zvýšila cenu o desetinu a o další čtyři procenta se postaralo zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent. Průměrná rodina, která spotřebuje kolem 38 gigajoulů tepla zaplatí za rok navíc 2500 korun. Jen o málo méně zaplatí navíc podobná domácnost v Liberci, kde centrální teplo zdraží o 11 procent včetně DPH. Výrazně nižší zdražení - jen pětiprocentní čeká obyvatele v Jablonci a kolem šesti procent navíc zaplatí odběratelé třeba v nedaleké Desné.


O 9,4 procenta více zaplatí lidé v Libereckém kraji také za vodu. Severočeská vodárenská společnost (SVS) zvýšila cenu vody o 5,4 procenta, další čtyři procenta ale přidala zvýšená sazba DPH. Za krychlový metr vody tak odběratelé zaplatí 60,32 Kč. SVS zásobuje většinu Libereckého kraje. O něco méně zaplatí lidé na Semilsku, kde vodu dodává Vodohospodářské sdružení Turnov. Cena tam vzrostla včetně vyššího DPH o 8,7 procenta na 55,89 koruny.


Zatímco náklady na vodu, teplo či bydlení porostou, likvidace komunálního odpadu zdražovat nebude. Většina měst a obcí už totiž využívá maximálně možnou sazbu 500 korun ročně. V České Lípě či Liberci sice lidé platí paušální poplatek 492 korun, ani tam se ale zdražovat nebude. Jediným městem, kde občané neplatí paušál, ale popelnice, je Jablonec. Ani tam se ale ceny nezmění, přestože náklady na likvidaci odpadů vzrostly letos o 3,5 procenta a pro příští rok tamní radnice počítá s růstem nákladů na odpady o šest procent. Například v Novém Boru se ale rozhodli motivovat od Nového roku občany k většímu třídění odpadů, a poplatek si tak mohou dokonce snížit. Za každý kilogram plastových lahví odevzdaných ve speciálně označených pytlích si budou moci v dalším roce odečíst z pětisetkorunového paušálu 1,50 Kč a za každý kilogram papíru 0,40 Kč.