Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecká ČSSD připustila menšinovou vládu s podporou KSČM

Archiv

Po jednání se zástupci Strany pro otevřenou společnost (SOS) to řekl krajský předseda ČSSD Michal Kraus. Lídr kandidátky ČSSD Stanislav Eichler podotkl, že strana je připravena jednat se všemi subjekty v krajském zastupitelstvu včetně ODS a komunistů.


Podle Krause jsou komunisté zatím jediným stabilním partnerem, který nemění svá stanoviska. Jednání se podle něho zatím přerušilo, dokud si SOS nevyjasní svou pozici. "Je na SOS, aby se mezi sebou dohodli a pak se vrátíme k jednacímu stolu," řekl novinářům Eichler.


Komunisté se spolupráci s ČSSD nebrání, zatím se zúčastnili několika koaličních jednání ČSSD s SOS a starosty, ale pouze jako pozorovatelé. ČTK to dnes řekl lídr jejich kandidátky Miloš Tita. "Jsme ochotni sociální demokraty podpořit, chceme ale místa předsedů či místopředsedů ve výborech zastupitelstva," řekl Tita. Komunisté by se podle něho nebránili ani koalici a účasti v radě. "Máme několik kvalitních lidí, které jsme nabídli, o možnosti spojení jsme ale zatím s ČSSD nejednali," dodal. KSČM získala v zastupitelstvu osm mandátů a je třetí nejsilnější stranou.


Krajské vedení SOS v úterý večer rozhodlo, že nepůjde do koalice s ČSSD bez starostů a za podpory komunistů, ať už tiché či veřejné. Podle Lidie Vajnerové, která byla lídrem kandidátky, ale není SOS jediným subjektem uskupení. "Tvoří ho také Unie svobody a Volba pro město a tyto subjekty jsou ochotny dál jednat," řekla novinářům po jednání Vajnerová. Uskupení získalo v krajském zastupitelstvu tři mandáty, z toho jeden pro volbu, kterou reprezentuje Vajnerová a další dva má SOS.


ČSSD vyhrála v Libereckém kraji a získala třetinu ze 45 mandátů v krajském zastupitelstvu. O koalici jednala s SOS a hnutím Starostové pro Liberecký kraj, s nímž měla dohromady 25 mandátů. Jednání se starosty však v pondělí skončila kvůli rozporům a ČSSD nabídla SOS vytvoření menšinové vlády s podporou komunistů. V menšinové koalici chtěli sociální demokraté nabídnout SOS tři místa v radě včetně statutárního náměstka hejtmana. Ani to však krajské vedení SOS nepřesvědčilo.


Strana pro otevřenou společnost chce znovu jednat o trojkoalici. "Ukončení jednání se starosty nás zaskočila, jsme přesvědčeni o tom, že trojkoalice je životaschopná, a budeme usilovat o to, aby se jednání obnovila," řekl v úterý místopředseda krajského výboru SOS Jaromír Dvořák. Jednání by podle něho měla pokračovat tam, kde skončila a také rozdělením postů v radě v poměru čtyři pro ČSSD, tři pro starosty a dvě místa pro SOS je podle něho přijatelné. I pro Vajnerovou je trojkoalice nejpřijatelnějším řešením a ani Eichler to zcela nevyloučil.