Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Liběchov čtyři roky poté

Archiv

Zámek v Liběchově jsem navštívil v rámci svého prvního čundru. Vyjet si s tátou a svým nejlepším kamarádem jen tak pod stan bylo pro mě nadlouho asi největším prázdninovým prožitkem. Později mě čekalo takové to nezávislácké období, které se u mě mimo jiné projevovalo zájmem o východní kultury. Do povodní v roce 2002 byly na liběchovském zámku vystavovány sbírky Náprstkova muzea představující našincům život v dalekých asijských zemích a pro mě bylo v první půlce osmdesátých let exotické vše, co bylo východněji než Břeclav. Samostatné expozice kultury Číny, Vietnamu či třeba Indonésie mě ohromovaly. Musím se fakt pousmát, když si vzpomenu, jakou radost mi udělal obraz, který mi namaloval tátův vietnamský spolupracovník. Můj otec dokonce sehnal i rám - pravda, trochu menší, a tak jsme obraz lupínkovou pilkou zkrátili.



Zanechme romantických vzpomínek nebo na sebe prozradím něco, čeho bych třeba litoval. Přišel rok 2002 a zámek byl zatopen. Z fotografií to vypadá, že kolem něj bylo jezero o hloubce čtyř metrů.



Rok po povodních jsem byl shodou ne tak náhodnou se svými syny na čundru a navštívili jsme mimo jiné Veltrusy, které byly rovněž zatopené. Všude sušáky, ale zámkem se provizorně provádělo. V Liběchově ne. V okolí této památky se neděje nic ani nyní. Obcí se nesou historky, jak byl zámek už zprivatizován, jak je daný jako zástava bance atd.




Pokud pojedete do Prahy přes Mělník a chcete si dát kratičkou pauzu, můžete na chvíli před zámkem zaparkovat. Orezlá vrata do parku jsou otevřená. Pár podstavců je sice prázdných, ale ještě dost soch z dílny Matyáše Brauna a jeho žáků čeká na turistu toužícího po barokní kráse. Vše doplněno lučními konipasy lovícími mouchy kolem potoků, které zřejmě Labi pomohly v jeho zkáze, či staletými stromy.










Máte-li času více, můžete se zajít podívat na kostel sv. Havla, na jehož současné podobě se pravděpodobně podepsal slavný pražský architekt a autor přestavby celého liběchovského zámku - František Maxmilián Kaňka. Kromě času nedělních mší je sice zavřený, ale od jeho dveří je vidět až do Mělníka. Pokud chcete v Liběchově trávit více času, tak si klikněte pro inspiraci sem.