Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Lemberk si o velikonočním víkendu prohlédlo několik stovek lidí

Archiv

"Vedle dvou okruhů, které nabízíme běžně, jsme od pátku umožnili návštěvníkům nahlédnout také do největšího sálu - Rytířského, který v posledních letech prochází rekonstrukcí, a tak je běžně veřejnosti uzavřen," řekla dnes  kastelánka zámku Renata Černá.


Raně barokní zámek Lemberk stojí na místě původně gotického hradu, který v první polovině 13. století založil Havel z rodu Markvarticů. Známa je především jeho žena Zdislava, která byla před deseti lety prohlášena za svatou. Zámek v průběhu staletí prošel několika přestavbami. Dnes díky tomu návštěvníkům představuje vývoj interiérů a nábytku od gotiky přes renesanci a baroko ke klasicismu. Interiéry doplňuje bohatá štuková výzdoba a nábytek z jednotlivých stavebních odvětví.


"Každé Velikonoce jezdíme na nějaký zámek, tady se nám moc líbilo, expozice jsou tak jednoduché a není to tady přecpané, jako na jiných zámcích," řekla dnes  jedna z návštěvnic.


Podle kastelánky má zámek několik zajímavostí, k těm největším patří takzvaný Bajkový sál z počátku 17. století, jehož strop tvoří 77 malovaných dřevěných kazet s výjevy z Ezopových bajek. Mezi návštěvníky je oblíbená také černá kuchyně a Zdislavina světnička připomínající život světice. Lemberk prošel od 70. do 90. let nákladnou rekonstrukcí, jeho obnova však pokračuje i v posledních letech. Největší práce v současné době probíhají na vnějších fasádách a hlavně v Rytířském sále. Sál s bohatou štukovou výzdobou a nástěnnými malbami čekají letos restaurátorské práce. Proto z něj dnes návštěvníci mnoho neviděli, většinu zdí totiž kryje lešení. Zámek ročně navštíví kolem 24.000 lidí, většinu podle Černé tvoří tuzemští návštěvníci.


"Cizinců je jen zlomek, v posledních letech ale přibývá rusky mluvících turistů, a tak jsme letos připravili písemné informace i v ruštině," poznamenala. Dodala, že zámek se snaží přilákat nové návštěvníky, pořádá proto různé kulturní akce a také třeba staročeské trhy. "I proto je od loňského roku je zámek v noci nasvícen," dodala Černá.