Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Lemberk otevřel pro turisty gotickou věž s výhledem do krajiny

Archiv

Návštěvníci se na věž dostanou za 20 korun a dozvědí se o její historii, o hladomorně a rovněž o kopcích, vodách a památných budovách obklopujících Lemberk.


"Průvodce tam s nimi chodí každou celou hodinu od 09:00 až do 16:00. Za dnešní dopoledne se na věž vydalo kolem 50 turistů," uvedla zástupkyně kastelánky Šárka Procházková.


Lemberk nabízí zájemcům jindy skrytá místa letos již potřetí. O Velikonocích lidé na zámku spatřili podzemní hladomornu, gotický žalář, barokní opevnění nebo složité půdní konstrukce krovů. Při červnovém koncertu viděli rokokový salónek a klasicistní ložnici. Na září zámek chystá mimořádné noční prohlídky.


Raně barokní zámek stojí na místě původně gotického hradu. V první polovině 13. století Lemberk založil Havel z rodu Markvarticů. Lemberk proslavila především jeho žena Zdislava, prohlášená před 11 lety za svatou. K největším zajímavostem patří takzvaný Bajkový sál z počátku 17. století se stropem se 77 malovanými dřevěnými kazetami s výjevy z Ezopových bajek. Návštěvníci si oblíbili také černou kuchyni a Zdislavinu světničku, připomínající život světice. Lemberk ročně navštíví téměř 30.000 lidí.