Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Lékař, který prý spolupracoval s StB, se už nechce soudit

Archiv

Lékař údajně na pokyn StB nechal hospitalizovat kněze Václava Gaislera a omezil tak jeho osobní svobodu.


Stíhání Tichého zastavila v roce 1999 prezidentská amnestie z roku 1990. Lékař ale tvrdil, že je nevinen, a požádal o pokračování soudního jednání. Okresní soud loni rozhodl, že je vinen. Letos na jaře bylo stíhání lékaře znovu zastaveno kvůli promlčení. Tichý ale stále trval na pokračování soudního jednání. Proto měl dnes ústecký krajský soud projednat jeho odvolání proti verdiktu okresního soudu. Tichý však k soudu nepřišel.


Napsal, že bere zpět svoji žádost o pokračování soudního řízení. Krajský soud vzal jeho sdělení na vědomí. Platí tak zastavení stíhání lékaře z jara letošního roku. Tichého se dnes  nepodařilo zastihnout.


Podle obžaloby Tichý nařídil v polovině 80. let na žádost StB hospitalizaci kvůli podezření na žloutenku katolického kněze Václava Gaislera. Komunistická policie tak chtěla zabránit knězi v účasti na slavnosti ke svatořečení Zdislavy v Jablonném v Podještědí. Žloutenku u kněze nakonec lékaři z ústecké nemocnice neprokázali. Z nedobrovolné hospitalizace obvinil Tichého kněz, který však loni před ústeckým okresním soudem nemohl svědčit, protože již zemřel. Mrtví byli i další svědci.


Tichý se hájil tím, že hospitalizaci kvůli podezření na žloutenku mohl nařídit pouze okresní hygienik. Chtěl také, aby byla předložena zdravotní dokumentace kněze, z níž by vyplynulo, že s ním nepřišel do styku. "Ta předložena nebyla," řekl dnes obhájce Tichého Pavel Pilecký.