Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Kvůli silné koruně má Liberecký kraj méně peněz na opravy silnic

Archiv

Propad ale není nijak závratný, představuje letos jen kolem sedmi milionů korun. Je to ale zhruba třetina prostředků, které má správa k dispozici na běžné opravy a údržbu silnic druhých a třetích tříd, řekl ČTK ředitel krajské správy silnic Petr Erban.


Liberecký kraj získal letos na opravy svých silnic z evropských fondů kolem 300 milionů korun. Propad eura vůči koruně se ale podle Erbana dotkne jen financování rekonstrukce silnice na Rezek, která přijde na bezmála 70 milionů korun. Oprava krkonošské silnice je financována z přeshraničního česko-polského programu Cíl 3, který kryje 80 procent nákladů a je v eurech. Ostatní dotace správa získala z programů, které se účtují v korunách. "Když jsme projekt připravovali, bylo euro zhruba o deset až 15 procent dražší, znamená to pro nás, že na dotacích dostaneme zhruba o sedm milionů méně," dodal Erban.


Podle náměstka libereckého hejtmana Karla Dolejšího má ale kraj připraveny dostatečné rezervy na to, aby podobné ztráty vyrovnal. Na opravy a údržbu komunikací by peníze chybět neměly, patří totiž k prioritám kraje. V jeho vlastnictví je zhruba 2100 kilometrů silnic II. a III. tříd, což je přes 86 procent komunikací v kraji. Za poslední čtyři roky kraj do jejich oprav investoval zhruba 880 milionů korun z evropských dotací a také z úvěru.


V roce 2006 se kraj vzal na opravy svých silnic úvěr 750 milionů korun u Komerční banky. Původně se uvažovalo o úvěru od Evropské investiční banky, nabídka české banky byla ale výhodnější a vyžadovala méně záruk. S posilující korunou se navíc ukazuje, že úvěr v korunách je mnohem výhodnější. V době podpisu smlouvy se kurz pohyboval kolem 28,50 za euro, dnes je o 17 procent nižší. Pokud by kraj uzavřel smlouvu s evropskou bankou, měl by nakonec na silnice podstatně méně peněz.