Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kvůli odvolání starosty vyloučila ODS v Novém Boru dva své členy

Archiv

Stejně sněm naložil i s jeho ženou Gabrielou, která se však jednání zastupitelstva kvůli nemoci vůbec nezúčastnila.


Podle Lupuljevové, kterou zároveň v úterý sněm odvolal z funkce předsedkyně místní organizace, se jednání uskutečnilo za jejich nepřítomnosti, a tak neměli šanci se bránit.


"Osobně považuji rozhodnutí sněmu za bezdůvodné a neopodstatněné a obrátím se s protestem na smírčí výbor ODS v České Lípě," řekla dnes  Lupuljevová.


Jednání zastupitelstva, které o starostovi rozhodovalo, se zúčastnit nemohla, protože byla po operaci. Lupuljev přiznal, že nerespektoval rozhodnutí sněmu ODS, podle kterého se měl za starostu postavit.


"Já jsem ale ztratil v Radka Nastiče důvěru a jsem připraven se vzdát mandátu pokud bude starosta soudem zproštěn viny," řekl.


To ovšem žádá sněm ODS i po jeho manželce a také po dalších dvou členech zastupitelstva za ODS - Otakaru Válkovi a Janu Vojtovi, kteří rovněž hlasovali za odvolání starosty. Ty ale sněm vyloučit nemůže, Válek totiž z místní organizace po zatčení starosty odešel a Vojta byl na kandidátce strany jako bezpartijní.


Novoborského starostu a člena krajského zastupitelstva za ODS Radka Nastiče zatkla policie 1. března přímo při převzetí úplatku 150.000 korun. Policejní rada ho obvinil z přijímání úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Nastič je ve vazbě, protože se kriminalisté obávali, aby na svobodě neovlivňoval svědky a nepokračoval v trestné činnosti. Třicetiletému politikovi hrozí až pět let vězení. Zastupitelé Nového Boru odvolali Nastiče na mimořádném jednání 21. března. Pro jeho zvedlo tehdy ruku 11 z 19 přítomných členů jednadvacetičlenného zastupitelstva včetně tří jeho stranických kolegů. Město je bez starosty, nového totiž zastupitelé nezvolili.


Nový Bor je se svými 12.000 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji. Tamní radnici ovládá koalice ODS, SNK-ED Nový Nový Bor a Unie pro sport a zdraví, která měla ještě do nedávna v jednadvacetičlenném zastupitelstvu celkem 12 mandátů. Po obvinění starosty ale zastupitel Otakar Válek (ODS) koalici opustil. Nyní hrozí, že vyloučením dalších dvou zastupitelů z ODS nebude mít koalice nadpoloviční většinu. Manželé Lupuljevovi však popírají, že by se chtěli spojit s opozicí.


"Rozhodně nechceme destabilizovat vedení města či koalici," zdůraznila Lupuljevová.