Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý

S Annou-Marií Neduhovou, jež stojí za projektem Světelné muzejní noci, která proběhne již 2. 6. 2012 v České Lípě, si přátelsky povídal Jiří Gottlieber.

Jak bys ve stručnosti charakterizovala Světelnou muzejní noc?

V podstatě je to takový jednodenní festival, který má lidem v rámci Festivalu muzejních nocí představit nové směry umění, které zatím nejsou nikde oficiálně prezentovány. Jde o umění „dnešního pomyslného podhoubí“ – umění mimo oficiální galerie, umění, které dělají lidé kolem nás, ale o kterém se zatím moc nemluví. A to umění nejen výtvarné, ale i performance, projekce, akrobacie i světelné show.

Z jakého důvodu se tato akce řadí mezi akce pořádané v rámci muzejních nocí?

Inu, to je poměrně zapeklitá otázka. Ani nevím, jestli na ni „smím“ odpovídat… Ale řekněme, že Centrum textilního tisku, které funguje pod hlavičkou p.o. Lipý, mělo být původně muzeem a interaktivním muzeem také je. Ale nesmí se mu tak říkat, protože se oficiálně jmenuje Centrum textilního tisku. Asi proto bohužel nejsme zatím zařazeni do Asociace muzeí a galerií, což by nám velmi usnadnilo práci. I přesto jsme se rozhodli Festivalu muzejních nocí účastnit.

Kde se vzala idea pro vznik Světelné noci? A proč právě světlo?

Muzejní noc má být vždy událostí, která by měla návštěvníkům nabídnout něco neobvyklého, nevídaného a nalákat do „zaprášených nudných muzeí“ i lidi, kteří by do takovéto instituce nezavítali. Naopak stálým příznivcům by měla nabídnout něco, co dosud neviděli ani nezažili. Přemýšlela jsem, co bychom mohli lidem nabídnout zrovna my. A základní myšlenka byla v podstatě velmi prostá. V Centru textilního tisku si mohou návštěvníci vyzkoušet některé tiskařské techniky klasickými barvami. Jako tiskař vím, že existuje nepřeberné množství barev s různými efekty. Velmi působivé jsou barvy, které potmě světélkují, fosforují a září pod UV světlem. Chtěla jsem, aby si je mohli lidé také vyzkoušet, aby je mohli na vlastní oči vidět. Jako výtvarník vím, že se tyto barvy dají využít na tisíc dalších způsobů. S využitím různých světelných efektů se s nimi dají dělat opravdové divy. A jako člověk vím, že světlo je pro lidstvo odpradávna jedním z nejdůležitějších průvodců. Od jeskynních ohňů jsme ovšem ušli daleký kus cesty. V podstatě až ke hvězdám, které se i výrazně odrážejí ve světelném umění, které chci v rámci Světelné muzejní noci návštěvníkům představit a na kterém je velmi dobře vidět, jak daleký kus cesty jsme ušli. Proto světlo.

Jak se oproti loňskému prvnímu ročníku změnila dramaturgická koncepce akce?

Myšlenka zůstala stejná. Změnily se finance. Díky vyššímu rozpočtu a sponzorům můžeme letos Světelnou muzejní noc uspořádat mnohem lépe. Akce se tak bude účastnit mnohem více umělců. A prostě všechno letos bude přesně tak, jak jsem si akci přála uspořádat již loni, ovšem vzhledem k finanční situaci to bohužel nebylo možné.

Na co se tedy letos můžeme těšit?

Na všechno. :) Vodní hrad Lipý se na jednu noc promění ve snové sci-fi prostředí plné světelných kouzel. Na hradě budou k vidění výstavy UV aktivních pláten, světélkujících objektů a skulptur. Návštěvníci budou mít možnost si na místě vyrobit krásné věci (lampičky, světélkující trička, stringdekorace, lampiony, šperky…) a vyzkoušet si tak techniky, kterými jsou prezentovaná umělecká díla vyrobena. Zdi hradu oživnou pod velkoplošnou projekcí. V prostoru bývalého paláce vyroste interaktivní labyrint, kterým budou moci návštěvníci procházet. Bude hrát skvělá hudba. Chybět nebude ani výtečné občerstvení a exotická zmrzlina ze Stráže pod Ralskem. Zlatým hřebem budou vystoupení akrobatické skupiny Pyroterra, která v průběhu večera několikrát předvede svou jedinečnou Světelnou show.

Světelnou noc pořádá p. o. Lipý Česká Lípa. Jak tato akce souzní s historickou památkou, jakou je vodní hrad v České Lípě, kterou p. o. řídí?

Máme obrovské štěstí, že Centrum textilního tisku a Vodní hrad Lipý patří paradoxně k sobě. V České Lípě nenajdete krásnější prostor k uspořádání jakékoliv akce. Natož pak takovéto. Takový prostor je prostě organizátorův sen. Hrad Lipý si přímo říká o to, aby se na něm takovéto akce konaly. Aby žil.

Jak je Světelná noc dle tvého přijímána českolipskými návštěvníky? 

Vzhledem k návštěvnosti a reakcím na loňský první ročník myslím, že mohu říct, že velmi dobře. :) Myslím, že se nám povedlo nabídnout lidem opravdu něco, co tu ještě nebylo. A to je podle mě skvělé.

Jak si stojí Světelná noc v kontextu republikových akcí podobného ražení? 

Skvěle, návštěvnost byla velká a reakce úžasné. Jediná akce, která by se mohla našemu programu vzdáleně podobat, je Litoměřická muzejní noc, která se ovšem zaměřuje na trochu jiné umění a jinak. Což se jim velmi daří, také mají k dispozici nádherný prostor a tým nadšenců, kteří chtějí lidi okouzlit. My se ovšem zaměřujeme na jiné věci a rozhodně nechceme nikoho napodobovat. Světelnou muzejní noc tak, jak ji uvidíte letos na hradě, nelze přiblížit k žádné akci konané v České republice. To, co tam uvidíte, jinde prostě neuvidíte. Obdobné umění můžete vidět jen na pár vyvolených místech, třeba na Freezefestu, ovšem ne v takovéto podobě a rozsahu.

Inspirovala vás při přípravě večera nějaká akce, které by se chtěla Světelná noc přiblížit?

Legendární Burning Man v Americe? Ovšem my jsme jenom malé „muzeum“ v „malé“ České Lípě. :)

Kdo tvoří realizační tým akce? A v jakém směru jednotliví členové přispívají ke vzniku akce?

Mimo zaměstnanců p.o. Lipý tvoří jádro akce členové umělecké skupiny SamoSeTo a také členové klubu Progres. Velmi důležití jsou samozřejmě i členové ostatních uměleckých skupin, kteří se Světelné muzejní noci účastní. Lipý p.o. dodal zázemí. SamoSeTo nápad. Progres jej dotáhl technicky do dokonalosti. Pro mě jako pro hlavního organizátora byly nejpodstatnější přínosy pana Ondřeje Vítečka, bez kterého bych tuto akci nebyla nikdy schopna zorganizovat, tak jak bych chtěla. Díky, Ondřeji.

Na co jste v rámci vaší akce nejvíce pyšní?

Jako organizátor na všechno. :) Osobně, jako představitel umělecké skupiny SamoSeTo, na interaktivní labyrint, který jsme pro návštěvníky Světelné muzejní noci připravili.

Co organizátor akce p. o. Lipý Česká Lípa chystá pro nadcházející léto?

Rozhodně doporučuju navštívit Letní Shakespearovské slavnosti, které budou na hradě probíhat po celé léto. A pak také Letní kino na hradě, které snad potěší každého milovníka filmů. Chybět nebudou ani tradiční nedělní divadla pro děti. 

Máte nějaký vzkaz pro návštěvníky Světelné muzejní noci?

Určitě přijďte! Bude to úžasné, i kdyby trakaře padaly... 

O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý
O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý
O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý
O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý
O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý
O Světelné muzejní noci na Vodním hradě Lipý