Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Kulturní tipy v září

Na co se můžeme v září těšit? Třeba na koncert kapely Buty, festival Lípa Musica či pokračování Improtyjátru.

Buty

Je málo českých kapel, které by každým svým CD rozezpívaly natolik rozličnou skupinu posluchačů. Hudební intelektuálové, rádioví posluchači a lidé, které hudby pouze míjí v nákupních centrech, jejich hity znají a rádi si je pobrukují. Parta skvělých muzikantů v čele s Radkem Pastrňákem zahraje v rámci zahájení šachového turnaje, a tak je vstupné opravdu symbolické. Loňský rok Buty pustili do světa novou desku Duperele, ale na koncertech uslyšíte i ostřílené hity (Mám jednu ruku dlouhou, František, Krtek a tisíc dalších).
Slavnostní zahájení novoborské šachové corridy, Buty [18. 9. | 19:00 | Městské divadlo NB | 50 Kč]

 

Lípa Musica v první půli: klasická, rocková a vášnivá

Festival Lípa Musica probarvil město na modro a my jsme v očekávání. Loňský rok jsme nechyběli takřka na žádném festivalovém koncertu a dosyta jsme nasávali rodinnou atmosféru tohoto svátku umění nejen na Českolipsku. Rádi bychom Vám vytipovali představení ze zářijové části programu, která se týkají našeho regionu.

Hudba
Zahajovací koncert festivalu se pro letošní rok vrací do České Lípy. Na programu bude muž, jehož jméno znají snad i hudební odpůrci – houslový virtuóz, který svou hrou okouzlí milovníky klasiky, rockery uctívající dokonalou techniku hraní a samozřejmě i ty, pro které je hudba cesta k relaxaci, cesta k jiným světům či prostředek k plynutí nepoznaných myšlenek. Václav Hudeček a soubor Barocco sempre giovane nabídnou barokní mistry Vivaldiho či Bacha. Zahajovací koncert tak přináší možnost zhlédnout houslového mistra, který byl několik let žákem jednoho z nejznámějších houslových virtuózů všech dob, Davida Oistracha. Tomu psávala skladby taková jména klasické hudby 20. st., jakými jsou Šostakovič, Prokofjev či Chačaturjan. Je ještě nějaký důvod váhat? Co se týče melodií, baroko je líbivá doba. Pojďme se nechat společně „rozpustit“ v lavicích druhé nejvýznamnější baziliky minor v ČR.
V. Hudeček (housle), Barocco sempre giovane [20. 9., 19:00, Klášterní bazilika Všech svatých, 200 Kč/250 Kč]

 

Ve stejném prostoru jako Václav Hudeček a taktéž na stejný nástroj jako on zahraje o tři dny později interpretka, jejíž věhlas daleko přesahuje hranice republiky. Stejně tak přesahuje žánrové zařazení – experimentální jazz, rock, vážná hudba, operní zpěv, alternativa, folk, lidová tvorba, ad. Iva Bittová, široké veřejnosti známá jako Eržika z Balady pro banditu (1978) a Julie z Tajností Alice Nellis (2007), přiveze do České Lípy své zatím poslední album, které bylo natočeno a vydáno během letošního roku u prestižního německého vydavatelství ECM. Žena, kterou milují příznivci klasiky, folku i rocku vystoupí ve své nejryzejší sestavě, sólo s houslemi a africkým drnkacím nástrojem kalimba. Někdo její vystoupení označuje za umělecký zážitek, někdo za psychedelický, někdo za poetický, intimní, někdo za dravý, progresivní. Tak i tak stačí tuto divou ženu vidět na pódiu, slyšet pár tónů a očaruje vás svou vášní.
Iva Bittová: „Fragments“ [23. 9., 19:00, Klášterní bazilika Všech svatých, 200 Kč]


 

 

Opera
Bojíte se opery? Myslíte si, že spojení divadla a vážné hudby je nebezpečné a nestravitelné? Že je jen pro staromilce? Že vám v dnešní době nemůže opera nic nabídnout? Tak věřte, že nejpopulárnější opera vůbec, Carmen George Bizeta, je vášnivá, dynamická, dramatická a melodická. Příběh o láskách lehkomyslné Španělky fascinuje barevností orchestru, civilním projevem herců, realistickou scénou a naturalistickým ztvárněním. Kopie z Metropolitní opery, která bude uvedena v Kině Crystal, je opatřena českými titulky, a tak se budete moci do detailu seznámit i se samotným libretem. Carmen se vás zmocní.
Georges Bizet: Carmen – Metropolitan Opera NY (divadelní záznam v kině) [22. 9., 18:00, kino Crystal, 300 Kč]


 

Balet
V Jiráskově divadle si budeme moci vyzkoušet další jevištní formu, na níž nejsme v České Lípě zvyklí – balet. Pražský komorní balet je věhlasný zástupce českého tanečního umění. Zapomeňte na Louskáčky a baletní sukýnky. Během večera představí soubor založený v roce 1975 tři svá kratší představení. Prvním je Hádej kolik je hvězd, choreografie volně inspirována knihou Jacka Londona Tulák po hvězdách. Druhým je Mono No Aware, představení o uvědomění si pomíjivosti krásy, expresivní odraz kolektivní paměti lidstva o stárnutí a rozpadu těla, podtržený odpadávajícím zaschlým „bahnem“ z těl tanečníků. Mimořádně úchvatná záležitost. A třetí je Nevyřčené ticho inspirované klavírní sonátou Leoše Janáčka o studentské tragédii, na jehož scénografii pracoval Milan Cais (Tata Bojs). Je dobře, že festival zvolil program tří kratších celků, divácky tak bude balet přístupnější a zážitky o to silnější.
Pražský komorní balet [24. 9., 19:00, Jiráskovo divadlo, 200 Kč] 

 

Improtyjátr
Divadelní improvizace má za sebou v České Lípě první sezónu. Jednou měsíčně se na divadelních prknech klubu Progres (září 2012 – květen 2013) vystřídalo pod vedením ochotníků Štěpána Kňákala a Petra Heřmanského na 22 amatérských divadelníků (DK Jirásek, DK Mladých, NOPOĎ), ba i jednotlivců bez větších divadelních zkušeností. Výsledek se podařil, a návštěvníci vždy odcházeli s lehce namoženou bránicí. Koncept pro novou sezónu zůstává stejný: čtyři herci mají za úkol sehrát komediální scénky na náhodně zvolená témata, která vymýšlí samotní diváci.
Improtyjátr #10 [21. 9. | 19:00 | Klub Progres | 50 Kč]

 

Náhledové foto: archiv kapely Buty