Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kritickou dopravní situaci v českolipské nemocnici vyřeší závora

Archiv

Návštěvníci sice budou moci do areálu zajet, pokud tam ale zůstanou déle než půl hodiny, za parkování zaplatí. Důvodem změn jsou problémy s nedisciplinovanými řidiči, kteří odstavenými auty bránili ve výjezdu zdravotnické záchranné službě, řekla náměstkyně ředitele nemocnice Regina Gabrielová.


Projekt řešení dopravy a parkování je podle Gabrielové rozdělen do čtyř etap, které se budou realizovat v průběhu dvou až tří let podle toho, jak bude mít nemocnice na úpravy peníze. Celkově přijde na 12 milionů korun. V polovině dubna začaly práce na první etapě, která bude stát 1,8 milionu.


"Hned v prostoru před vstupem do budovy nemocnice vznikne 15 stání pro naložení a vyložení pacientů," popsala záměr Gabrielová.


V prostoru budou také tři parkovací místa pro postižené a čtyři pro sanitky. Pro veřejnost je podle náměstkyně připraveno velké parkoviště pod nemocnicí v Moskevské ulici.


"Plocha bude oplocena a pro zajištění vyšší bezpečnosti parkujících vozidel bude prostor sledován bezpečnostní kamerou," dodala.


Parkování na této ploše bude bezplatné. V budoucnu by podle ní měly vzniknout další plochy k parkování i přímo v areálu zdravotnického zařízení, nemocnice navíc jedná s městským úřadem o vybudování společného parkoviště v blízkosti sídliště Špičák. Tam by měl vzniknout prostor pro 400 automobilů, z toho polovina by sloužila návštěvníkům nemocnice.


Nemocnice v České Lípě je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení se 430 akutními lůžky slouží pro spádovou oblast, ve které žije téměř 110.000 obyvatel. V nemocnici pracuje asi 900 zaměstnanců, přibližně 100 z nich jsou lékaři. Zařízení loni hospodařilo s půlmilionovým ziskem při obratu kolem 550 milionů korun. I v letošním roce je hospodaření ziskové.