Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Kraj propagoval knihu českolipského komunisty a údajného agenta StB

Archiv

V posledních letech Československé socialistické republiky zastával Svatek funkci vedoucího oddělení na federálním ministerstvu zahraničních věcí. Důkazy o jeho spolupráci s StB získala ČTK v roce 2005 v archivech ministerstva vnitra v Pardubicích.


Svatkova kniha se jmenuje Od Husáka k Havlovi aneb Čech ve Varšavě a popisuje jeho diplomatickou kariéru. Liberecký kraj avizoval Svatkovo dílo na svém webu www.kraj-lbc.cz od úterního večera do dnešního dopoledne pod titulkem Diplomat z České Lípy vydal po 17 letech paměti z Varšavy. Liberecký kraj ovládá v současné době koalice ČSSD a Strany pro otevřenou společnost, podporovaná komunisty.


Fakta o vědomé spolupráci s StB, ověřená ČTK v archivech, označil Svatek již před čtyřmi lety za falzifikáty - včetně svého podpisu. Kdyby však chtěl Svatek prokázat svou nevinu, musel by dát svůj případ k posouzení soudu. "Neudělal jsem to. Neměl jsem chuť a ani vůli. Byl jsem znechucený a vážně nemocný," řekl dnes Svatek.


Mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer o Svatkově zařazení na seznamy agentů StB nevěděl. Poté, co ho o tom ČTK dnes dopoledne informovala, rozsáhlý text o knize "Od Husáka k Havlovi..." z krajského webu zmizel. "Svatek nám o své knize řekl sám. Informace o ní jsme zveřejnili, protože v minulosti působil v krajském zastupitelstvu (v letech 2000 až 2008 za KSČM)," dodal Langer.


Nyní osmašedesátiletý Svatek pracoval na československém velvyslanectví ve Varšavě v době, kdy polský komunistický režim potlačil demokratické hnutí, vedené odborovým svazem Solidarita. Svatkova kniha má podtitul Vzpomínky diplomata z let 1980 - 1992.


Svatek před několika lety publikoval v komunistickém měsíčníku Severočeská pravda články, ve kterých ospravedlňoval čínskou okupaci Tibetu a nebo tvrdil, že "naši nepřátelé Němci na nás stále útočí" a jejich dějinná agresivita proti Čechům trvá.


Svatkovo zařazení mezi agenty StB nevadilo jeho kolegům z krajského zastupitelstva a ani ze zastupitelstva v České Lípě. V roce 2004 zvolilo Svatka krajské zastupitelstvo (ODS, ČSSD, KSČM a Strana pro otevřenou společnost) předsedou kontrolního výboru Libereckého kraje. Českolipští zastupitelé udělali Svatka v roce 2005 předsedou městského kontrolního výboru. Svatek figuroval v České Lípě i jako radní za KSČM.