Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kostelem v Horním Prysku se po letech znovu rozezněly varhany

Archiv

Podobně prochází postupně obnovou i celý kostel, který patří k nejcennějším barokním památkám Českolipska i Libereckého kraje.


Zvuk jedinečného nástroje provázel slavnostní mši, při které byl znovu vysvěcen. Při následném koncertu pak zazněla hudba starých barokních mistrů. "Podle varhaníků je to skutečně kvalitní koncertní nástroj, a proto bychom tu chtěli v budoucnu pořádat varhanní koncerty a pokud se nám podaří sehnat prostředky, tak třeba i festival varhanní hudby," řekl dnes ČTK Lukáš Ondráček ze Sdružení na záchranu kostela sv. Petra a Pavla.


Kostel v Horním Prysku byl postaven v letech 1718 až 1721. Jeho zvonice, oddělená hřbitovem, je však ještě zhruba o 40 let starší. Kostel je unikátní zejména tím, že se zachoval prakticky v původním stavu včetně barokního oltáře, kazatelny i kostelních lavic. Právě ty ještě na rekonstrukci čekají. Peníze na jejich opravu půjdou z milionu korun, které na kostel poskytl Česko-německý fond budoucnosti.


Na obnově cenné památky se intenzivně pracuje zhruba posledních pět let. Kostel dostal novou střechu a také elektroinstalaci. Obnovou postupně procházejí interiéry i vnější plášť. "Letos se podařilo opravit i čelní fasádu a věříme, že pokud se podaří z ministerstva kultury získat dotaci, tak bude mít v příštím roce kostel kompletně nový kabát," řekl ČTK starosta Prysku Jan Sviták.


Kostel patří církvi, která většinu nákladných oprav financuje. Přispívá i ministerstvo kultury a Liberecký kraj. Pomoci obnově nejcennější památky na svém území se snaží i obec a také sdružení, které na záchranu kostela vzniklo. V roce 2004 zahájilo sdružení veřejnou sbírku, ve které se podařilo za tři roky vybrat bezmála 90.000 korun. "Peníze byly z největší části využity na financování nové elektroinstalace, část prostředků šla na úhradu restaurátorských prací a zavěšení zvonu na zvonici," dodal Ondráček.