Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Koncert propojil křesťanské a buddhistické liturgické tradice

Archiv

Večerní program, který vzbudil u veřejnosti velký zájem, nabídl v Pražské křižovatce, bývalém kostele sv. Anny na Starém Městě, nejen hudbu obou tradic odděleně, ale také propojenou: Japonci například přednášeli svou mantru a Češi do ní vstupovali žalmy nebo mariánskými antifonami.


 Uznávaný český soubor a japonští mniši natočili CD v uplynulém týdnu v České Lípě, kde také v neděli koncertovali v bazilice Všech svatých. Společně hledají průsečíky mezi středověkým gregoriánským chorálem a starobylými zpěvy buddhistické tradice.


"Loni jsme prožili společenskou a duchovní výměnu v Japonsku, kde jsme týden pobývali v jejich klášteře a pak jsme měli koncerty v Ósace, Tokiu a Kjótu. Slyšelo nás na 5000 lidí," uvedl Prokeš.


Propojení obou duchovních a hudebních světů má podle jeho slov velkou sílu.


"Lze je dát dohromady, funguje to dobře," prohlásil.


Rozdíl spočívá jen v tom, že český soubor tvoří laici, profesionální hudebníci, pro které má jejich repertoár i umělecké rozměry, zatímco japonský soubor vytvořili mniši, kteří skutečně meditují.


"V Japonsku jsme také vnímáni jako duchovní, i když jim rozdíl vysvětlujeme, ale u nás je určitá disproporce zřejmá. Možná je však právě proto naše společné vystoupení o to zajímavější," poznamenal Prokeš.


Za impulzem k tomuto projektu, směřujícímu k inspirativnímu prostupování obou tradic, stojí katolický kněz Tomáš Halík, který se zasazuje o pokusy propojovat křesťanské a buddhistické tradice, a japanolog a buddhista Robin Heřman. Základy spolupráce mezi oběma špičkovými tělesy položila první návštěva kjótského liturgického sdružení v Praze v roce 1998; první úspěšné společné vystoupení se pak uskutečnilo v roce 2000 v kostele Všech svatých na Pražském hradě. Letošní setkání liturgických tradic neslo název Blízké hlasy z dáli. Koncert v metropoli se konal v rámci cyklu Kjóto - Praha: 10 let partnerství mezi městy.