Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Komunisté chtějí v libereckém zastupitelstvu deset míst

Archiv

Novinářům to dnes řekla předsedkyně krajské organizace Dana Lysáková.


Krajská organizace má podle ní na kampaň k dispozici jeden milion korun, počítá ale ještě s podporou z ústředí a někdejších okresů. Na kandidátce má KSČM 45 jmen a pět náhradníků, vede ji nestraník Miloš Tita. Jedenapadesátiletý požární komisař je členem městského zastupitelstva v Ralsku a druhé období je také v krajském zastupitelstva. Na Českolipsku kandiduje i do senátu.


Při přípravě volebního programu programu si nechali komunisté poradit od psychologů a sociologů. Čerpali také z celostátního průzkumu, jehož cílem bylo zjistit, jaké problémy lidi nejvíc trápí. Rádi by podle Součka změnili to, co se jim v minulých letech v opozici nepodařilo. "Neměli jsme to jednoduché, byli jsme proti slučování škol, při kterém dostaly ekonomické zájmy přednost před zájmy žáků. Jen komerční cíl měla i přeměna dvou krajských nemocnic v akciové společnosti," dodal Souček, který má na kandidátce číslo dvě.


Co by komunisté viděli v regionu rádi jinak, je i činnost Agentury regionálního rozvoje, která se zaměřuje na čerpání dotací z Evropské unie. Podle nich by měla pro malé obce sama aktivně hledat projekty, na které lze získat dotační tituly a tím jím pomoci dostat se nahoru.


Lysáková uvedla, že pravolevé koalice, které vznikly po minulých volbách ve většině krajů nedovedou plnit volební programy. "Pro nás je program důležitější než nějaké funkce," dodala s tím, že KSČM již kvůli povolebnímu uspořádání oslovila řada politických subjektů. "Je divné, aby se porcoval medvěd, když ještě běhá po lesa. Program ČSSD je nám ale názorově nejbližší," podotkla.


V minulých volbách získali komunisté na Liberecku skoro 16 procent hlasů, které jim v v současném pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu zaručily deset mandátů. Byl to druhý nejlepší výsledek v kraji, lepší byla jen ODS s 36 procenty hlasů.


V Libereckém kraji se do říjnových krajských voleb zaregistrovalo 14 politických stran a hnutí, což je o dvě méně než před čtyřmi lety. Voleb se zúčastní všechny čtyři strany, jež se v roce 2004 dostaly do krajského zastupitelstva, a to ODS, ČSSD, KSČM a Strana pro otevřenou společnost.