Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Komu bude patřit českolipská kotelna?

Archiv

Prodej je jedním z kroků, které mají pomoci stabilizovat situaci v zařízení, které je s dluhem 130 milionů korun nejzadluženější nemocnicí v kraji.


 "Chceme, aby se nemocnice věnovala jen činnostem v oboru zdravotnictví a také, aby omezila náklady na vytápění," řekl dnes liberecký hejtman Pavel Pavlík.


Přestože kotelna patří nemocnici, provozuje ji podle Pavla Pavlíka soukromá společnost, které nemocnice před lety zařízení pronajala. Dlouhodobá smlouva je podle hejtmana pro nemocnici velmi nevýhodná a teplo, které společnost zdravotnickému zřízení dodává, je příliš drahé.


"Naši právníci proto v současné době zvažují, jak smlouvu vypovědět a vypořádat spletité vlastnické vztahy k zařízení, abychom je mohli prodat," poznamenal hejtman.


O kotelnu má zájem Českolipská teplárenská společnost, která zásobuje teplem podstatnou část České Lípy. Jejím vlastníkem je město a společnost MVV. Kotelnu by podle hejtmana mělo odkoupit právě město.


"Pokud kotelnu získáme, pronajmeme ji Českolipské teplárenské, a tím by se nemocnice stala významným odběratelem tepla, což by umožňovalo stabilizaci cen tepla ve městě a navíc by se tak vytvořil záložní zdroj tepla," řekl českolipský starosta Petr Skokan.


Českolipská nemocnice je spádovým zdravotnickým zařízením pro oblast se 120.000 obyvateli. Nemocnice se 480 lůžky ošetřila loni 20.000 pacientů. Lékaři uskutečnili 5500 operací a na svět přivedli více než 800 dětí.