Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Komentáře volebních lídrů z Libereckého kraje

Archiv

"Osobně jsem rád, že se podařilo zelené dostat do parlamentu, a považuji to za historický úspěch," řekl po zveřejnění volebních výsledků  Pávek.


Pokud nedostane jinou nabídku, chce se dál věnovat práci v obci.


Velmi spokojeni byli s výsledky voleb v Libereckém kraji občanští demokraté. Získali 38,81 procenta hlasů, což byl třetí nejlepší výsledek strany v ČR. Vyšší podporu získala jen v Praze a Středočeském kraji. Liberecký kraj tak bude mít ve sněmovně hned čtyři zástupce, což je o jeden mandát více než ve volbách minulých.


"Na výsledku je vidět, jak jsou občané spokojeni s prací zástupců ODS v kraji," komentoval bezprostředně po zveřejnění výsledky lídr krajské kandidátky ODS Tomáš Hasil.


Také Cyril Zapletal, který vedl do voleb v kraji ČSSD, je s 29,31 procenty hlasů pro svou stranu "docela spokojený".


Podle něj patří Liberecký kraj mezi hodně pravicové oblasti a žije v něm hlavně městské obyvatelstvo, které tíhne k ODS. V krajských volbách v roce 2004 získala ČSSD necelých 11 procent hlasů. Propastný rozdíl se současnými parlamentními volbami Zapletala nepřekvapil.


"Velkou centrální politiku vnímají lidé zodpovědněji, o čemž svědčí zhruba dvakrát větší účast ve volbách do sněmovny ve srovnání s krajskými volbami," dodal.


Komunisté získali v Libereckém kraji 11,51 procent hlasů - zhruba o šest procent méně než před čtyřmi lety. Přesto jim to ve sněmovně zajistilo stejně jako tehdy jedno křeslo.


"Hodně voličů nám sebrala Strana zelených v naší tradiční baště na Frýdlantsku, kde působí jako starosta její lídr Petr Pávek," řekl  vedoucí krajské kandidátky KSČM Josef Vondruška.


O hlasy přišli podle něho komunisté i v Liberci.


"Pravici se podařilo voliče přesvědčit, že Česko obchází strašidlo komunismu," poznamenal.


Vondruška věří, že při podzimních komunálních volbách obdrží KSČM více hlasů.


"Češi bývají pro vyrovnanou hru a v dalších volbách vždy uberou ze své přízně těm, kdo vyhráli, a přidají ji poraženým," uvedl Vondruška.


Pod hranicí pěti procent skončila v Libereckém kraji KDU-ČSL, kterou podpořilo jen 4,23 procenta oprávněných voličů. Podobnou podporu získala strana v posledních krajských volbách, kdy dostala 4,32 procenta hlasů. Kandidátku strany vedl do voleb jako nezávislý prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Podle něho se na výsledku projevilo, že letošní volby byly bipolární a vedly se na celostátní úrovni.


"Poněkud mě ale překvapila poměrně vysoká podpora ČSSD v kraji," řekl.