Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Koalice v Libereckém kraji se nedohodla na obsazení všech rezortů

Archiv

Vyjednavači se zatím dohodli na obsazení šesti rezortů z osmi. Další schůzku si naplánovali na pondělí. ČTK to řekli představitelé ČSSD, starostů a SOS.


"Musíme udělat vzájemné ústupky a probrat rozdělení dvou nevyřešených rezortů s naší členskou základnou. Nechceme nic urychlit, aby výstupy z našeho jednání byly kvalitní," vysvětlil budoucí hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Lídři koaličních stran neprozradili, na jakých rezortech se shodli a na jakých ne.


Na vytvoření krajské koalice se ČSSD, hnutí Starostové pro Liberecký kraj a Strana pro otevřenou společnost (SOS) domluvily v úterý. Dohodly se i na rozdělení míst v devítičlenné krajské radě. ČSSD získá čtyři křesla a funkci hejtmana, Starostové pro Liberecký kraj tři křesla a Strana pro otevřenou společnost dvě křesla. ČSSD, starostové a SOS mají po krajských volbách celkem 25 zastupitelů z 45. ČSSD patří 15 mandátů, starostům sedm a SOS tři.


Koaliční smlouva ale ještě není podepsaná. Koaliční partneři pracují i na programovém prohlášení, názorové rozdíly mezi nimi podle Eichlera již téměř nejsou. Otevřené zůstává pouze zrušení poplatků ve zdravotnictví, na němž postavili sociální demokraté v kraji svou předvolební kampaň. Podle Eichlera se zrušení poplatků musí opírat o zákony a nesmí jít proti nim.


Současnou, dosluhující koalici tvoří v Libereckém kraji ODS a ČSSD. Podle Eichlera v ní ale sociální demokraté nehráli vždy důstojnou roli. ČSSD před nedávným krajskými volbami odmítla předem koalici s ODS. Do krajského zastupitelstva se po volbách dostali ještě občanští demokraté s 12 mandáty a komunisté s osmi.