Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

KDU-ČSL v Libereckém kraji: do voleb příště s vlastní značkou

Archiv

Do posledních krajských voleb se strana spojila s SNK ED pod společným názvem Koalice pro Liberecký kraj, ale neuspěla. Přestože každá ze stran samostatně v předcházejících volbách získaly 4,25 procenta respektive 4,5 procenta (SNK), společnou kandidátku podpořilo jen 3,6 procenta voličů. Bylo to zklamání a poučení do budoucna, řekl na dnešní krajské konferenci v Liberci ČTK staronový předseda krajské organizace Václav Nosek.


Na celostátní sjezd strany, který se uskuteční za týden ve Vsetíně, pojede z Libereckého kraje šest zástupců. "Ještě nevím, koho podpořím, rozhodnu se až na místě," řekl Nosek. Přiznal ale, že v čele strany by zřejmě nejraději viděl Cyrila Svobodu. "Po celou dobu jsem stál při Jiřím Čunkovi, je kolem něj ale bohužel stále nějaká mediální kampaň, což stranu poškozuje," vysvětlil.


V Libereckém kraji má KDU-ČSL jen kolem 580 členů, nejsilnější základna je přitom na Semilsku, kde je jich zhruba 300. Lidovci by se rádi znovu dostali do krajského zastupitelstva, kde už druhé volební období nemají žádného zástupce. V prvním volebním období, kdy kandidovali ve čtyřkoalici, byli součástí krajského vedení a měli dokonce jednoho radního. Od té doby ale jejich podpora klesá.


Málo zástupců má přitom strana i na komunální úrovni. V celém Libereckém kraji je jediný lidovecký starosta - v Jablonci nad Jizerou na Semilsku stojí v čele samosprávy právě krajský předseda Nosek. Členem strany byl ještě loni také starosta Okrouhlé na Českolipsku Jiří Vosecký. "Jeho členství ale skončilo, když v posledních krajských volbách kandidoval za hnutí Starostové pro Liberecký kraj," řekl Nosek.