Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Kampaň v Libereckém kraji: Hvězdy, charita, kniha i vodní ráj

Archiv

Lidé v regionu probírají především předvolební tah Strany zdravého rozumu (SZR), vedené do voleb předsedkyní dozorčí rady Centra Babylon Lidií Vajnerovou. SZR nabízí za přízeň ve volbách bezplatnou návštěvu aquaparku v Babylonu. Na vodní hrátky se tam dostanou zadarmo všichni z měst a obcí, kde strana získá alespoň pět procent hlasů.


Na koncert zasloužilých i nastupujících popových hvězd v Domě kultury v Liberci s účastí premiéra Stanislava Grosse vsadila v krajské předvolební kampani ČSSD. Spojila ho s charitou. "Výtěžek ve výši zhruba 100.000 korun věnujeme Kojeneckému ústavu v Liberci," uvedl lídr kandidátky Vít Příkaský.


Přibližně stejně peněz poskytne na dobročinné účely i KDU- ČSL. Ušetřila je za billboardy. Na pátečním kulturním večeru Tanec srdce, kde lidovci šeky s příspěvky předali příjemcům, vystoupil paradoxně jako sbormistr pěveckého souboru Vrabčáci Pavel Žur - kandidát ODS v krajských volbách.


ODS vsadila stejně jako US-DEU na kontaktní kampaň. Voliče objíždějí s Modrou poutí, kde kandidáti dělají i pořadatele her pro děti.


"Předvolební show jednoho muže je už dávno za námi, voliči nám tehdy dali za vyučenou," připomněl krajský předseda ODS Přemysl Sobotka éru, kdy strana vsadila pouze na sílu osobnosti Václava Klause.


Unionisté v úterý vyslali do terénu poprvé takzvané Týmy splněných přání. Tříčlenné skupiny, složené z najatých studentů a kandidátů do krajského zastupitelstva, oslovují lidi na ulicích a ptají se jich na přání.


"Čtrnáct z nich po volbách splníme," prohlásil lídr kandidátky US-DEU Miroslav Mach. Pokud někdo o splnění přání nestojí, dostává sirky, aby si ho mohl symbolicky spálit.


Jednička na kandidátce Strany pro otevřenou společnost (SOS) Petr Pávek vydal před kampaní svou knihu Mám vizi a spolu se sebou ji propaguje na billboardech.


Billboardy nasadila také ODS a ČSSD. Kromě billboardů ODS s dominujícím lídrem kandidátky, českolipským starostou Petrem Skokanem, se v kraji objevily i billboardy současné náměstkyně hejtmana Evy Bartoňové, jež je rovněž členkou ODS. V primárních volbách na Českolipsku ale neuspěla a dostala se na kandidátce na místo, z něhož se může do krajského zastupitelstva prosadit jenom díky preferenčním hlasům.


"Billboardy jsem si zaplatila sama, nebyla jsem například nikde na dovolené," vysvětlila Bartoňová.


Rozmístění svých billboardů předem konzultovala s představiteli ODS.


Komunisté s billboardy ani podporou známých umělců nepočítají.


"Za námi stojí práce v minulých čtyřech letech. Kdo pro voliče během nich nic nedělal, teď už to nedožene," prohlásila volební zmocněnkyně KSČM v Libereckém kraji Dana Lysáková.


Rovněž menší strany nebo hnutí se spoléhají převážně na svou pověst a na jména v čele kandidátek.


"Moc peněz na kampaň nemáme, zveřejníme za ně například inzeráty. Další informace jsme dali na webovou stránku, vydáme se samozřejmě i za voliči," řekl Petr Pokorný, dvojka na kandidátce Nezávislých.


Nezávislí v minulých krajských volbách získali tři místa v krajském zastupitelstvu. Vyhrála ODS s 13 mandáty, KSČM jich získala devět, čtyřkoalice osm, ČSSD sedm a SOS pět.