Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Kamenický Šenov chce vytvořit nebo obnovit osm parků

Archiv

První dva zvelebené parky otevře čtyřtisícové město zhruba za dva roky. Včera to novinářům řekl kamenickošenovský starosta Ota Raiter.


"Oba parky mají rozlohu kolem jednoho a půl hektaru a jejich rekonstrukci připravujeme již několik let. Dlouho jsme ale nemohli nikde sehnat dotace. Až letos jsme uspěli u nadace Proměny," dodal Raiter.


První park leží mezi náměstím, Domem s pečovatelskou službou a sklářskou školou, druhý vedle bývalých školních dílen. První park radnice vytvoří jako místo pro všechny generace, druhý poslouží hlavně mládeži a dětem. O podobě obou parků rozhodnou kromě radnice, nadace a architektů také obyvatelé Kamenického Šenova. Úvodní setkání s nimi se uskutečnilo před několika dny, další se koná 14. října.


"Požádali jsme je, ať zapátrají v paměti, nebo v rodinných archivech a vyhledají příběhy a fotografie, které se vážou k oběma parkům," uvedla Petra Hrubošová z nadace Proměny.


Raiter upozornil, že Kamenický Šenov patřil před druhou světovou válkou mezi města, jež se svou zelení pyšnila a radnice by na slavnou tradice ráda navázala. O dotace se chystá ucházet i v příštím roce a za získané peníze by se pustila například do úprav bývalého hřbitova s cennými barokními náhrobky. Vznikl by tam park pro klidné posezení a rozjímání.


"Všech osm parků bychom propojili naučnou stezkou, zaměřenou na historii sklářství. Největší park plánujeme u přírodní památky Panská skála, nazývané lidově Varhany," shrnul Raiter.


Nadace Proměny si Kamenický Šenov vybrala kvůli zájmu radnice o městskou zeleň. Po obnově parků přispěje během příštích tří let také na jejich údržbu.


"Požadujeme ale, aby město v parcích pořádalo vzdělávací, zábavné i hravé akce," uvedla ředitelka Proměn Jitka Přerovská.


Cílem Nadace Proměny je vytvářet a obnovovat městské parky, zeleň a stezky a dělat z nich místa pro setkávání lidí mezi sebou a s přírodou. Své projekty nadace financuje z příspěvků od dárců, jimiž jsou především společnosti ze skupiny K&K Capital Group.