Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Jizerské pekárny zvítězily s malinovým dortem

Archiv

Soutěž se letos uskutečnila pošesté. Porota vybírala z 32 výrobků v 11 kategoriích. Jizerské pekárny jsou nejúspěšnější firmou v historii soutěže. Hlavní cenu si odnesly pro své výrobky i v letech 2004 a 2005 a také loni, kdy zvítězil jejich bezlepkový dort. "Určitě nás úspěch těší, každý rok se snažíme do soutěže přihlašovat nové výrobky," řekl jednatel pekáren František Kuberka. Díky letošnímu úspěchu získá firma také finanční prémii 100.000 korun. "Stejně jako v minulých letech peníze rozdělíme dětským domovům a charitativním organizacím," dodal Kuberka.


Soutěž o výrobek roku vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou. Do soutěže se mohou přihlásit jenom výrobci se sídlem na území kraje. Hlavním cílem soutěže je upozornit na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu a propagovat je i za hranicemi kraje. Vítězové mají nejen právo používat po dobu dvou let na oceněném výrobku značku "Výrobek Libereckého kraje", získávají také 20.000 korun a absolutní vítěz s nejvyšším počtem bodů 40.000 Kč.


Tradičním účastníkem soutěže je také Mlékárna Příšovice Plastcom, která letos získala ocenění v kategorii mléko a mléčné výrobky pro svůj Příšovický sýr se šunkou. Jatky Lomnice získaly ocenění pro svůj salám Lomničánek, stejné označení ponese také Tompeliho tvaroh tučný z železnobrodské farmy Tompeli, nebo životabudič a také medovina s propolisem od jablonecké firmy Kitl. Ocenění získal také Skalák z Pivovaru Rohozec, smetanový likér Skol od Style Bohemia a vinný mošt z Moštovny Lažany.


Ocenění firmy převezmou na krajských dožínkách, které se uskuteční 5. září v Doksech na Českolipsku.