Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Jízdní řády v Libereckém kraji se změní podle potřeb cestujících

Archiv

Například jízdní řády autobusů mezi Českou Lípou a Novým Borem prodloužily dobu jízdy o tři až pět minut, důvodem je zpoždění, které nabíraly při průjezdu obtížnou křižovatkou u Intersparu v České Lípě. ČTK o tom dnes informoval Jaroslav Kadlec ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.


Upravený jízdní řád mimo jiné zlepší spojení do škol a zaměstnání pro obyvatele z Velkého Valtinova a Pertoltic pod Ralskem na Českolipsku. V obou obcích bude totiž od neděle nově zastavovat ranní spěšný vlak z České Lípy, který do krajského města přijíždí v 07:20. Změna ale čeká také například cestující z Liberce do krkonošského střediska Harrachov, kde budou muset na některých spojích v Tanvaldu přesedat. Poměrně významných změn doznají podle Kadlece jízdní řády v okolí Zdislavy na Liberecku.


"Prodloužení autobusových spojů na lince z Českého Dubu přes Křižany až k železniční zastávce ve Zdislavě umožní přímo navázat na vlak z České Lípy do Liberce a stejná návaznost je i v opačném směru," řekl Kadlec.


Tato změna podle něho umožní obyvatelům Zdislavy, Žibřidic a Křižan dopravu z nočních směn v Liberci. Také autobusová doprava mezi Rokytnicí a Jabloncem nad Jizerou se zlepší. Přibude nový spoj, který zlepší dopravu do Harrachova. Liberecký kraj loni dotoval veřejnou dopravu zhruba 400 miliony korun a pro letošní rok počítá podle krajského radního pro dopravu Vladimíra Richtera rozpočet s částkou zhruba o tři procenta vyšší.


"Uzavřeli jsme s Českými drahami smlouvu o zajištění regionální dopravy na pět let, s autobusovými dopravci máme zatím smlouvy na dobu neurčitou," řekl Richter. V současné době se připravuje dodatek ke smlouvě s Českými drahami, který by měl požadavky ještě upřesnit.