Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jinde to jde ...

Archiv

"O zavedení stejného poplatku za likvidaci odpadů pro všechny neuvažujeme, protože by tak lidé ztratili motivaci třídit odpady," řekl jablonecký starosta Jiří Čeřovský.


Pokud čtyřčlenná rodina v Jablonci poctivě třídí odpady a sklo, papír, plasty nebo tetrapaky odnáší zadarmo na zvláštní sběrná místa, může oproti rodinám v Liberci, České Lípě nebo v Turnově ušetřit. Pokud jí totiž stačí nejběžnější osmdesátilitrová popelnice na 14 dní, zaplatí za její odvoz v příštím roce 1140 korun. V Liberci a v České Lípě čtyřčlennou rodinu napřesrok likvidace odpadů vyjde na 1920 korun, v Turnově na 1860.


V Jablonci podle mluvčí radnice Mileny Jelínkové stále stoupá množství vytříděného odpadu. Například PET lahví odevzdali obyvatelé v roce 2001 45 tun, loni 67 tun a letošní předpoklad je 100 tun. Od roku 2000 bezmála dvaapůlkrát stouplo množství vytříděného nebezpečného odpadu - letos půjde přibližně o 80 tun.


Za vytříděný odpad město dostává peníze od firmy Ekokom. Ekokom například za jeden kilogram vytříděných tetrapaků platí zhruba 3 koruny a za kilogram skla 60 haléřů. Od 1. prosince dostávají lidé v Jablonci dokonce 50 korun za jednu lednici s objemem do 500 litrů, kterou odvezou přímo do sběrny. Když totiž lednice nechávali u kontejnerů a popelnic, sběrači kovů z nich vyrabovali hliník a často je poškodili tak, že z nich unikl nebezpečný plyn freon.


Na území více než čtyřicetitisícového Jablonce se v současné době nachází 336 kontejnerů na papír, sklo a PET lahve. Město také pravidelně zajišťuje svoz papírových krabic od nápojů a dvakrát ročně sváží nebezpečný odpad. Baterie zde lze odevzdávat i v několika obchodech. V Jablonci v příštím roce stoupnou poplatky za popelnice a kontejnery zhruba o pět procent.


V Turnově vyjdou s výjimkou vybraných skupin obyvatel poplatky na 460 korun na hlavu a budou o 50 korun vyšší než letos. V Liberci a České Lípě zůstává od 1. ledna 2004 výše poplatku 480 korun na jednoho obyvatele beze změny.