Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Jezdíme jako blázni

Archiv

Vyplynulo to z měření na radarech rozmístěných kolem silnic. O kontroly rychlosti se postaraly krajský úřad, města, obce a firma Fenix.


"Na silnici I/35 z Turnova do Hradce v Karlovicích- Radvánovicích dodrželo povolenou padesátikilometrovou rychlost pouze 12 procent řidičů," řekla dnes  vedoucí odboru dopravy na Krajském úřadu v Liberci Stanislava Jakešová.


Za první čtyři měsíce krajský radar v Karlovicích-Radvánovicích minulo přes 268.000 motorových vozidel a zhruba 195.000 z nich projelo rychlostí vyšší než 55 kilometrů v hodině, 100 a více kilometrů mělo na tachometru 4.144 řidičů.


"Radar s ukazatelem okamžité rychlosti přitom řidiče ukáznil. Řada z nich totiž zpomalí, když vidí, o kolik rychlost překračují. Nedaleko navíc policisté provádějí časté kontroly a bezohledným řidičům dávají pokuty," uvedla starostka Karlovic Vlasta Špačková.


Podle policejních statistik zahynulo loni kvůli nepřiměřené rychlosti v Česku 510 lidí, což je 42 procent ze všech obětí tragických dopravních nehod. V Libereckém kraji se koncem dubna a začátkem května uskutečnila měření rychlosti ve městech Jablonec nad Nisou, Semily, Železný Brod a v okolí Turnova. Podílely se na nich radnice, kraj a firma Fenix se svým radarem. V Jablonci u přehrady radar naměřil řidiči terénního opelu rychlost 107 kilometrů v hodině. Auto ji před 13:30 vyvinulo v mírném klesání nedaleko od přechodu pro chodce, kudy chodí hlavně děti do sportovní haly a plaveckého bazénu.


Fenix poskytne jabloneckému městskému úřadu podklady pro zahájení správního řízení s nezodpovědným motoristou. Dodá i jeho přesnou fotografii.


"Řidiče můžeme potrestat pokutou nejvýše 3000 korun. Řidičský průkaz bychom mu směli odebrat jenom tehdy, kdyby se stejného přestupku dopustil nejméně třikrát v jednom roce," uvedl vedoucí správního odboru jablonecké radnice Petr Karlovský.


Radar měřil řidičům rychlost ve všech čtyřech městech dohromady deset hodin. Šlo o úseky s rychlostí omezenou na 50 nebo 20 kilometrů v hodině.


"Pět řidičů jelo o 30 kilometrů více, než jim dovolovaly předpisy, 27 řidičů o 20 až 29 kilometrů více a 129 řidičů o deset až 19 kilometrů více," konstatoval mluvčí Fenixu Jiří Svoboda.


Jakešová uvedla, že loni se v Libereckém kraji stalo 8757 dopravních nehod a zemřelo při nich 38 lidí. Počet mrtvých ve srovnání s rokem 2003 klesl o 25 osob. Právě nepřiměřená rychlost však hrála největší roli při haváriích s úmrtím. Na Semilsku kvůli ní zahynulo 80 procent obětí dopravních nehod, na Liberecku 55 procent, na Jablonecku 34 procent a na Českolipsku 42 procent.