Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Jestřebský farář před soud

Archiv

"S něčím podobným jsem se zatím nesetkala. Krádeže v kostelích jsou běžné, ale nikdy k nim nepomáhal farář," řekla dnes Romana Strnadová.


 Mezi obžalované patří bývalý jedenapadesátiletý správce farnosti v Jestřebí. Od listopadu 1999 až do prosince 2001 umožnil, aby zloději pronikli do kostelů a jejich sakristií na Českolipsku a Litoměřicku a bez problémů z nich odvezli cennosti. Zmizely stovky předmětů - vzácné sošky, obrazy, plastiky, krucifixy, svícny, monstrance, dokonce i části varhan, kazatelen či nábytek. Šlo o drobnosti, ale také o díla za statisíce korun. Třeba z depozitáře v Jestřebí vzali pachatelé oltářní obraz Immaculata za 120.000 korun.


"Věci asi za tři miliony korun jsme objevili při domovní prohlídce u obžalovaných, ve starožitnictvích, v soukromých sbírkách nebo domácnostech, další teprve dohledáváme," uvedla Romana Strnadová.


Podle ní mohly některé cennosti skončit v zahraničí. Všichni tři muži tvrdí, že jejich úmysl byl opačný a věci odváželi, aby je zachránili před zloději, případně je přichystali pro restaurátory. Farář znal další dva obžalované z jestřebské fary, kde mu pomáhali. Jedná se o osmatřicetiletého invalidního důchodce z České Lípy a devětačtyřicetiletého soukromého podnikatele ze Švábů na Českolipsku. Na krádeže přišla sama římskokatolická církev.


"Je ale škoda, že je neohlásili dřív, ztratilo by se mnohem méně věcí," poznamenala státní zástupkyně. Bývalý jestřebský farář žije nyní v Ostravě - Hrabůvce a pro církev již nepracuje.