Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Jednou z hvězd MS v Liberci by mohl být i běžec Bauer

Archiv

Simon Ammann (Švýcarsko, skoky) - Na olympijských hrách v Salt Lake City 2002 způsobil senzaci, když vyhrál oba individuální závody. Stejný kousek se Ammannovi málem povedl na předchozím MS v Sapporu, kde získal zlato a stříbro. Tuto sezonu zahájil sedmadvacetiletý skokan ve velkém stylu - přemožitele nenašel v pěti z úvodních osmi závodů Světového poháru.



Lukáš Bauer (ČR, běh) - Je celkovým vítězem Světového poháru i Tour de Ski, má stříbro z olympiády, ale medaile z mistrovství světa v jeho sbírce chybí. Bauerovým dosavadním maximem na MS jsou dvě pátá místa z volné patnáctky v Oberstdorfu 2005 a klasické padesátky v Sapporu 2007. V Liberci bude jednatřicetiletý běžec favoritem klasické patnáctky, což letos potvrdil triumfem na této trati v závodě SP v Otepää, zaútočit na přední příčky by mohl i ve skiatlonu či štafetě.



Virpi Kuitunenová (Finsko, běh) - Předloni v Sapporu se díky třem zlatým a jedné bronzové medaili stala největší hvězdou šampionátu. Svůj premiérový titul z MS získala Kuitunenová už v Lahti 2001, kde měla později pozitivní dopingový nález a byla potrestána dvouletým zákazem činnosti. Dvaatřicetiletá běžkyně je vítězkou posledních dvou ročníků Světového poháru, kromě toho má na kontě i dva triumfy v Tour de Ski včetně letošního prvenství.



Magnus Moan (Norsko, severská kombinace) - Z posledních tří velkých akcí si pokaždé odvezl aspoň jednu medaili, tu nejcennější však získal pouze v závodě družstev v Oberstdorfu 2005. Z individuálních závodů na mistrovství světa má pětadvacetiletý sdruženář dvě stříbra ze sprintu. Letos Moan vyhrál už šest závodů SP a v průběžném pořadí stíhá vedoucího Fina Anssiho Koivurantu.



Gregor Schlierenzauer (Rakousko, skoky) - Osmnáctiletý talent letos suverénně vládne všem skokanům, v SP nasbíral v této sezoně již devět primátů, z toho pět v posledních pěti závodech. Schlierenzauer má doma zlato z klání družstev na minulém MS v Sapporu, kde skončil osmý na středním a desátý na velkém můstku, či individuální titul mistra světa v letech z loňského roku.