Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Jednomu ze zatčených policistů hrozí vazba, dva půjdou na svobodu

Archiv

Ostatní dva obvinění budou vyšetřováni na svobodě. ČTK to dnes řekl vedoucí liberecké pobočky krajského státního zastupitelství Adam Bašný.


"Návrh na vazbu státní zástupce podá, aby obviněný nemohl ovlivňovat svědky nebo jiným způsobem mařit vyšetřování," dodal Bašný. Neprozradil, komu z trojice současných a bývalých libereckých policistů hrozí pobyt ve vazební věznici. Neuvedl ani, z jakých trestných činů je inspekce obvinila.


Podle hodnověrného zdroje je mezi zatčenými i vedoucí odboru vnější služby policie v Liberci Miroslav Dvořák. Do loňského 31. prosince byl Dvořák okresním ředitelem policie na Liberecku. K zadrženým mužům patří i nynější vedoucí dopravní policie na Liberecku Miroslav Valášek, uvedly televize Nova a Prima. Podle Novy je třetím obviněným Miroslav Kučera z liberecké kriminální policie. Údajně se dopustili několika trestných činů.


Dvořák je podle Novy obviněn z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, neoprávněného nakládání s cizími údaji, podvodu a zpronevěry. Zatčení muži prý zneužili policejní prostředky při rekonstrukcích služeben, Dvořák dokonce posílal podřízené v pracovní době opravovat svůj byt. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) vzkázal, že jde o očistu policie, uvedla Nova.