Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Je předsedou kontrolního výboru v České Lípě bývalý agent Státní bezpečnosti?

Archiv

Starostka věděla, že Svatek je v evidenci tajných agentů


Českolipští zastupitelé zvolili na svém posledním zasedání předsedou městského kontrolního výboru svého kolegu Václava Svatka z KSČM, ačkoliv je podle zjištění vedený v seznamech ministerstva vnitra jako bývalý agent Státní bezpečnosti (StB).


Starostka Hana Moudrá (ODS) k jeho zvolení přispěla již poté, co od ČTK měla informace o údajích ze svazku, který StB na Svatka vedla.


Svatek jakoukoliv vědomou spolupráci s StB odmítá. Fakta, která o ní jsou v jeho svazku v archivu ministerstva vnitra, Svatek označil za falzifikáty - včetně svého podpisu. Kdyby chtěl prokázat svou nevinu, musel by dát svůj případ k posouzení soudu.


"Ještě nevím, jestli to udělám. Mám hodně práce i soukromých rodinných starostí a soud by mě připravil o mnoho času," řekl čtyřiašedesátiletý Svatek.


Co skrývají archivy?


ČTK získala v archivu ministerstva vnitra v Pardubicích údaje ze svazku, který StB na Svatka vedla. Dokumenty obsahují kromě jiných důkazů o Svatkových vazbách na StB také slib spolupráce ze 4. září 1979 s jeho podpisem. 


"Podpis na slibu spolupráce je falešný. Zpravodajskou činnost pro republiku jsem dělal, ale pouze jako diplomat," řekl radní Svatek 


V posledních letech komunistické vlády Svatek zastával vysokou funkci vedoucího oddělení na federálním ministerstvu zahraničních věcí. V roce 1995 získal negativní lustrační osvědčení, dokládající, že nebyl evidován jako spolupracovník StB. Svazek s údaji o Svatkově spolupráci s StB však tehdy na ministerstvu vnitra ještě chyběl. Objevil se tam až v letech 1997 až 1998, kdy vznikala nejúplnější databáze agentů StB.


Proč má negativní lustrační osvědčení?


Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra uvedl dvě nejpravděpodobnější varianty, jak lidé evidovaní mezi agenty StB mohli obdržet negativní lustrační osvědčení. Buď se stala chyba při přepisování takzvané poslanecké databáze agentů StB, nebo se vycházelo ze zkomoleného jména či chybného data narození.


"V minulosti se skutečně ukázalo, že negativní lustrační osvědčení neodpovídalo doloženým faktům o spolupráci. Na druhé straně v některých případech soudy rozhodly, že lidé s StB nespolupracovali, ačkoliv je vedla jako své agenty," upozornil Vorlíček.


Svatkův svazek, kde StB podrobně popisovala spolupráci s ním, začíná stranou s chybným ručně psaným příjmením Svátek, jak upozorňovaly i-noviny před rokem. V dalších dokumentech ve svazku se až na jedinou výjimku objevuje již pouze správné příjmení Svatek. Pokud poslanecká databáze agentů StB vycházela z úvodní strany svazku, jméno Václav Svatek se do ní nedostalo.


V seznamech ministerstva vnitra nyní mezi bývalými agenty StB stojí obě příjmení - Svatek i Svátek - s týmž datem narození i totožným registračním číslem 17660. U příjmení Svátek je však v kolonce "Registrováno, archivováno" datum 3.5.1979 a u příjmení Svatek až datum 4.10.2000.


"Kdyby nyní Svatek požádal o lustrační osvědčení znovu, měli bychom vycházet ze starého nařízení federálního ministra vnitra Jána Langoše a čerpat znovu z neúplných poslaneckých databází, a nikoliv z mnohem přesnějších seznamů ministerstva. Nevyšel totiž žádný nový předpis, který by oficiální postupy při vydávání lustračních osvědčení změnil," prohlásil Frolík.


Pokud by někdo upozornil na Svatkovo jméno mezi agenty v seznamech ministerstva vnitra, Frolík by musel požádat ministra, aby osobně rozhodl, zda vydat znovu negativní nebo pozitivní lustrační osvědčení. Nové osvědčení, jež by dokládalo spolupráci se Státní bezpečností, by ovšem Svatek nebo kdokoliv jiný s podobným osudem mohl klidně zahodit a prokazovat se dál starým negativním osvědčením. Pak by podle Frolíka už záleželo jen na zaměstnavateli, zda by si ještě pro jistotu ověřoval, není-li například uchazeč o práci vedoucího oddělení nebo odboru uvedený na seznamech jako agent StB.


"Negativní lustrační osvědčení však samo o sobě nestačí k přijetí do státních funkcí, souvisejících s utajovanými skutečnostmi. V tomto případě provádí své vlastní šetření Národní bezpečnostní úřad a lustrační osvědčení pro něj není závazné," konstatoval Frolík.


Agenta ve funkci předsedy výboru nechtěla jen Bartoňová


O Svatkově zařazení v seznamech agentů StB se v České Lípě před květnovou volbou předsedy kontrolního výboru vědělo. ČTK to potvrdil Miloslav Lomič ze Strany zelených, jejíž českolipští členové v zastupitelstvu ovšem nepůsobí.


"O Svatkovu minulost jsem se ještě jako bezpartijní zajímal i já, ale nikdy jsem to nedotáhl do konce. Pokud se týká ODS, nepřekvapují mě dobré vztahy se Svatkem a KSČM. Je to jedna dobrá parta a ve městě si dělají, co se jim zlíbí," konstatoval Lomič.


Svatek se díky hlasům většiny českolipských zastupitelů stal v roce 2002 podruhé za sebou městským radním. Vítězná ODS ho tehdy přibrala do vládnoucí koalice s Nezávislými a Demokratickou regionální stranou. Hana Moudrá o spolupráci českolipských občanských demokratů s komunistou Svatkem uvedla: "Je to konstruktivní a zodpovědný zastupitel i radní."


Svatkovo zvolení předsedou kontrolního výboru v České Lípě podpořil jako českolipský zastupitel také současný hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS). Před loňskými krajskými volbami přitom o Svatkově evidenci mezi agenty StB již psala liberecká příloha Mladé fronty Dnes.


"Viděl jsem Svatkovo negativní lustrační osvědčení s podpisem bývalého ministra Jana Rumla, nikoliv dokumenty nebo svazek s důkazy o jeho spolupráci s StB," prohlásil Skokan.


Pro Svatka jako pro předsedu městského kontrolního výboru se vyslovili všichni českolipští zastupitelé s jedinou výjimkou. Bývalá náměstkyně hejtmana Eva Bartoňová (ODS) se hlasování zdržela.


"Spolupráci ODS s komunistou a zároveň člověkem, vedeným mezi agenty StB, považuji za problém a na jednání našeho klubu ho znovu otevřu," uvedla Bartoňová.


Předseda občanských demokratů v Libereckém kraji a předseda Senátu Přemysl Sobotka vystupuje na rozdíl od hejtmana Skokana a většiny svých stranických kolegů v České Lípě proti všem koalicím ODS s KSČM. Zpráva o Svatkově evidenci mezi agenty StB Sobotku překvapila. Svatka totiž po loňských volbách zvolili krajští zastupitelé z ODS, ČSSD, KSČM a Strany pro otevřenou společnost předsedou kontrolního výboru Libereckého kraje.


"Je špatné, pokud takovou funkci vykonává člověk podezřelý ze spolupráce s StB. Sejdu se kvůli tomu se členy ODS v krajském zastupitelstvu," prohlásil Sobotka.


---------


Pod reklamou je malá anketa.